Dobrich Online Виж пълната версия

В зоопарка в Добрич се грижат за ранени птици с надеждата да им помогнат да излетят на юг

2019-08-14 09:47:51

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич се грижат за ранени птици с надеждата да им помогнат наесен да излетят на юг, съобщи на БТА за спасителната акция директорът на зоопарка Християн Христов.

Шест щъркела, пострадали от токов удар, са сред пациентите на ветеринарната клиника в зоологическата градина. Птиците, за които са подали сигнали от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна, и граждани, са получили обгаряния и парализи. Единият щъркел вече се е възстановил и е излетял. Пострадалите птици обитават езерото в зоопарка и се надяваме да могат да се присъединят към щъркеловите ята в есенния прелет, каза директорът на центъра.


Сред новите обитатели в зоологическата градина са и няколко малки гларуса, излетели от родителското гнездо, но все още неукрепнали и вероятно са паднали от покривите на високи блокове. Птиците са с ампутирани криле, но за тях това е втори живот - иначе биха станали храна на котките, и ще останат в зоопарка, добави Християн Христов.


Езерото в зоологическата градина, което се простира на площ от 1200 квадратни метра, е дом и на пеликани, мускусна патица и други видове птици. Зоопаркът в Добрич е изграден по българо-швейцарски проект като животните обитават среда, близка до естествената.


Източник: БТА