Dobrich Online Виж пълната версия

До 15 юли очакват кандидати за Трета лига

2019-06-27 12:36:35

От Добричка област на този етап липсват желаещи, въвеждат електронна система за протоколиране

От Зоналният съват на БФС - Варна съобщиха, че заявки за участие в новото първенство на Североизточна трета лига се приемат до 15 юли. Главният секретар на футболната централа в морската столица Пламен Хаджйски обяви, че голяма част от отборите, взели участие в миналогодишното първенство, са потвърдили присъствие в шампионата и за сезон 2019/2020 г. Сигурни участници от Добричка област са изпадналият от Втора професионална лига „Добруджа“ /Добрич/, „Септември“ /Тервел/, „Калиакра“ /Каварна/ и „Устрем“ /Дончево/.


Председателят на ОС на БФС – Добрич Иван Манолов от своя страна каза, че на този етап няма други кандидати от региона да спорят до третото ниво на футбола в България. Да не изпреварваме събитията, защото до 15 юли все пак има време, като изненади в последня момент не са изключени, бе лаконичен футболният функционер. Засега желание за участие на североизток и по-точно от областите - Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Търговище и Шумен, проявяват единствено от ФК „Девня 2005“ /Девня/ и ФК „Черноломец“ /Попово/. Но това се прави с уговорката, че ръководствата на футболните клубове все още не са подали съответните заявки. Въпросните отбори разполагат с материална база, отговаряща на условията за участие в третото ниво на футбола у нас.


Лошото за град като Шумен е отпадането от групата на „Волов“, който до последно се надяваше, че ще се спаси от изпадане. Загубата у дома в последния кръг от „Локомотив“ /Русе/ беше фатална, а според Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС последният отбор отпада в по-долна група. В случая „Волов“ може да продължи да играе в шуменската областна футболна група в следващото първенство. Що се отнася до това може ли друг отбор от Шумен или региона да се включи в Североизточната трета лига, становището за ЗС на БФС - Варна е, че може, стига тимът да разполага с футболен терен и прилежащи съоръжения, отговарящи на съответните условия.


Новост през сезон 2019/2020 г. е въвеждането на електронна система за протоколиране. Тя беше успешно тествана през миналата година в софийската Трета лига. Вече няма да има протоколи на хартиен носител, а такива в електронен вид. Докладите на длъжностните лица, наказателните картони и всичко по футболната среща ще е в електронен вид – таблет, смартфон и т.н. Съставите ще бъдат въвеждани 50 минути преди началото на мача, като там ще бъдат отбелязвани картоните. Базовата информация пристига служебно в Дисциплинарната комисия във Варна.