Dobrich Online Виж пълната версия

Шест мерки са обявени по Програмата за развитие на селските райони през 2019 година

2019-01-24 12:42:13

Областен информационен център – Добрич представи възможностите за финансиране с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони през 2019 година на провела се днес пресконференция.

Мярка 1.1 „Професионално обучение и придобиване на умения”  цели подпомагането на организиране и провеждане на курсове за обучение и семинари в областта на селското стопанство. По нея могат да кандидатстват организации, предоставящи трансфер на знания: висши училища, професионални гимназии, центрове за професионално обучение. За организиране само на семинари – научни институти или опитни станции в областта на селското стопанство и горите. Приемът по тази мярка е май 2019 година, а общият бюджет е до левовата равностойност на 8 млн. евро.


Следващата обявена мярка е 4.3 „Инвестиции в инфраструктурата”. Тук целта е възстановяването на инфраструктурата за напояване чрез реконструкция и модернизацията й в съответствие с идентифицираните нужди. Приемът по тази мярка е май 2019 година, а бюджетът е до левовата равностойност на 50 465 860 евро. За сега не са уточнени допустимите кандидати.


Икономическо развитие и укрепване на малките земеделски стопанства в устойчиви и жизнеспособни  единици осигурява  мярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малките стопанства”. Тук допустимите кандидати са земеделски стопанства – ФЛ, ЕТ и ЕООД. Максималният размер на БФП е левовата равностойност на 15 000 евро, като плащането се извършва на 2 етапа. 


Мярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата” е насочена към местни поделения на вероизповеданията. Общият бюджет тук е до левовата равностойност на 12 112 401 евро, в зависимост от остатъчния бюджет след сключване на договори за финансова помощ от първия проведен прием на заявления за подпомагане през 2016. Максималният размер на БФП е до левовата равностойност на 400 хил. евро.


Мярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във верига на доставки”, като подкрепата се предоставя за създаване и развитие на къси вериги на доставки и за създаване и развитие на местни пазари, които включват не повече от един посредник между земеделския стопанин и потребителя. Общият бюджет е до левовата равностойност на 8 млн. евро. Допустимите кандидати тук са организации, съставени от земеделски стопани, МСП или търговци на дребно, които извършват своите дейности на доставки или в обхвата конкретен местен пазар.


Последната мярка по Програмата за развитие на селските райони е 19.3 „ Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи”.  Общият бюджет е 1 000 000 евро. Максималния размер на БФП за подготвителна помощ е 10 000 евро за проекти за вътрешно-териториално сътрудничество и 25 000 евро за проекти за транснационално сътрудничество, за изпълнение на проекти за сътрудничество – 100 000 евро за транснационално сътрудничество и 50 000 евро за вътрешно-териториално сътрудничество. Допустими кандидати са одобрени местни инициативни групи – МИГ.