Dobrich Online Виж пълната версия

Депутатите пак си дадоха месец ваканция

2011-07-28 07:27:49

Въпреки идеите и сред управляващите, и сред опозицията депутатите да работят извънредно през август, парламентът за поредна година си гласува един месец лятна ваканция.

Представителите на народа ще почиват 29 дни – от 1 до 28 август. Тъй като 28 обаче е неделя, де факто депутатите ще са на банките на 31 август, тъй като заседанията на парламента са в сряда. 29 и 30 август те ще работят в комисиите.

Мнозинството отхвърли предложението на левицата ваканцията да се отреже наполовина и да е до 14 август.

Шефът на групата на ГЕРБ Красимир Велчев припомни на червените, че на председателски съвет са дали съгласие за дългата ваканция. „Да си вървим на инат и да има такова безсмислено предложение да дойдем на работа от 15-ти, това беше подигравка. И след това пред медиите: „ето, популизъм". Това, което вие направихте, е популизъм", заключи той.

Управляващите имаха идея да скъсят августовската ваканция и да дадат почивка на парламента преди изборите през октомври. Целта беше пленарната зала да не се превръща в предизборна арена, а и да се избегнат гафове с кворума, тъй като голяма част от избраниците ще са по районите и няма да са в Народното събрание.

Мнозинството обаче се отказа от тази идея и реши да отпусне две седмици ваканция през октомври за правене на избори.

Те ще се отработват с извънредни заседание във вторник или събота през септември.