Dobrich Online Виж пълната версия

Родом от Бенковски е семейството на загиналото в Турция бебе, само преди месец то получило българско гражданство

2018-07-10 16:32:27

Загиналото във влаковата катастрофа в Турция 6-месечно момиченце Берин само преди месец е получила и българско гражданство, съобщи monitor.bg.

"Бащата, Мелих Кортуш, беше тук само преди месец, за да получи българско гражданство за дъщеричката си”, разказва кметът на добричкото село Бенковски Осман Осман. Семейството е родом от Бенковски, изселило се е в Чорлу, Турция, през 1989 година. Мелих е на 36 години и работи в администрацията на община Текирдаг. Той и 3-годишният му син Кемал, в момента тежко ранен, са с двойно гражданство. Само майката е турска гражданка. Във влака са пътували съпругата на Мелих и двете му деца. Бебето и майката са загинали, а момченцето е в болница в Чорлу.

Влакът е пътувал от Одрин за Истанбул. Семейството се е качило от Люлебургас.

„Голяма беда. Два часа, преди да се случи трагедията, е минал друг влак. След това е валял дъжд, прелял е този язовир, язовирната стена се е скъсала и водата е срутила релсите и от влака не са видели това. Момчето е ранено, ама живо. В болницата го лекуват, не знам. Не можел да говори само, уплашил се е много. Само той се отървал от голямото семейство“ бяха думите на Ибрям Назин, чичо на Мелих Кортуш, който в момента е в Бенковски.

Според кмета Осман, Ибрям стои през зимата в Чорлу, а през летните месеци е в Бенковски, за да наглежда къщата на Мелих. Преди 2 години е починал бащата на 36-годишния мъж, майка му е жива. Семейството се прибира в Бенковски на 4-5 години, като основната цел е подмяна на лични документи.


Снимка: monitor.bg