Dobrich Online Виж пълната версия

Добрич става световен рекордьор по намаляване на загубите на вода

2018-06-22 13:18:33

Значими резултати в понижаването на загубите на вода по амортизираната водопреносна мрежа отчита „Водоснабдяване и канализация Добрич” в резултат на активната работа, осъществявана от ръководството и целия екип на дружеството в тази посока през последните месеци.

Красноречиво за това говорят данните за натуралните показатели на Район Добрич за първите месеци на настоящата година и тенденцията в количествата подадена и фактурирана вода, споделят от дружеството.


По статистика на ВиК през първите 5 месеца на 2018 година, когато потреблението на вода от частните и фирмени абонати на „ВиК Добрич” АД е значително по-малко, подадената от водоизточниците вода е с тенденция към намаляване на общото количество. Спрямо месец януари 2018 година, когато количеството подадена към водопреносната мрежа вода е от порядъка на 1 645 171 м3, към месец май по същият показател от дружеството отчитат намаление с 11,5% на подадената към крайните клиенти вода, както и съответната икономия откъм потенциални загуби. За същия период намалява и количеството използвана вода от абонатите. Данните за първите пет месеца на годината сочат, че дружеството успява да редуцира загубите на вода от 84,49% - през януари до 80,15 % -през май.


От дружеството коментират, че в условията на силно амортизирана водопроводна мрежа, продължаващи дейности по Интегрирания проект за подобряване на водния сектор в града, увеличена натовареността на екипите, ангажирани с отстраняване на авариите, ВиК Добрич все пак успява да минимизира  в оптимална степен действителните загуби на вода. 


Понижаване на общата калкулирана загуба, която обичайно е в нива от порядъка на 90% до нива от 80,15 % може да се определи и като световен рекорд по намаляване на загубите на вода, споделят от ВиК – Добрич.


Дългосрочната програма, по която дружеството работи следва да даде осезаем положителен резултат след приключване на всички дейности по Интегрирания проект за подобряване на водния сектор в град Добрич и поетапното включване на готовите участъци с подменени съоръжения към градската водопреносна мрежа. А с това се очаква още по-осезаемо намаление на загубите на вода и подобряване на качеството на услугата, която ВиК Добрич предлага на своите клиенти, което е и първостепенната задача на ръководството.