Dobrich Online Виж пълната версия

До края на месеца здравноосигурените могат да сменят личния си лекар

2018-06-07 11:24:26

От началото на месеца до 30 юни здравноосигурените жители на област Добрич имат възможността да си сменят личния лекар, напомнят от Районната здравно-осигурителна каса.

Желаещият да направи постоянен избор, представя на новоизбрания общопрактикуващ лекар /ОПЛ/ здравноосигурителна книжка, в която новоизбраният ОПЛ вписва трите си имена и датата на избора; третия екземпляр от регистрационната форма за избор на ОПЛ, в случай че няма здравноосигурителна книжка и попълнена регистрационна форма за постоянен избор. 


Лицата, временно пребиваващи за срок от един до пет месеца извън здравния район, в който са осъществили постоянен избор, могат да направят временен избор с регистрационна форма за временен избор. При изтичане на срока му на здравноосигуреното лице извън здравния район, в който са осъществили постоянен избор, се възстановява автоматично последният му постоянен избор на ОПЛ.


В случаите, когато здравноосигуреното лице направи нов избор на общопрактикуващ лекар, предоставя на новоизбрания ОПЛ извлечение от медицинската документация (в т. ч. и за проведените имунизации). Извлечение с копия от необходимата медицинска документация се предоставя на пациента при поискване от него от предишния ОПЛ. Общопрактикуващият лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на лицата от датата, на която е осъществен изборът, като здравноосигуреното лице се включва в пациентската му листа от тази дата.