Dobrich Online Виж пълната версия

МОСВ даде положителна оценка на екологичната част към предварителния проект на ОУП на община Шабла

2017-12-28 12:46:09

След повече от осем години процедури и преработки, най-после Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде положителна оценка на екологичната част към предварителния проект на Общия устройствен план (ОУП) на община Шабла.

Общият устойствен план беше възложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) през октомври 2008г. Забавянето е следствие на промени в нормативната уредба, обявяването на защитените зони по НАТУРА 2000, откритите в последствие несъответствия в процедурите. Всичко това доведе до необходимостта от постоянни преработки на изготвените вече графична и екологична част на проекта за ОУП, което се превърна в безкрайна кореспонденция, провеждане на работни срещи и телефонни разговори между представителите на двете министерства (МРРБ и МОСВ), проектантите и общината.


На територията на община Шабла (обхвата на ОУП) попадат части от седем защитени зони – Шабленски езерен комплекс”, „Дуранкулашко езеро”, „Калиакра” и „Било” за опазване на дивите птици и „Езеро Дуранкулак” , „Езеро Шабла-Езерец”, „Комплекс Калиакра” и „Крайморска Добруджа” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Констатирано е, че Докладът за оценка на степента на въздействие (ДОСВ) на проекта на ОУП на община Шабла е структуриран в съответствие с изискванията, направен е анализ на степента на въздействие на плана върху предмета и целите на защитените зони, върху техните функции, върху природните местообитания. Предложени са смегчаващи мерки за предотвратяване на неблагоприятните въздействия, разгледани са алтернативни решения и е оценено тяхното въздействие върху плана. Предвижданията на ОУП на община Шабла не засягат защитените територии по смисъла на Закона за защитените територии.


Предстоят провеждане на консултации и съгласуване на плана заедно с екологичната му част с ведомства и организации и провеждане на обществено обсъждане преди разглеждането му на Национален експертен съвет по устройство на територията в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.