Dobrich Online Виж пълната версия

Започна работата по водния цикъл на Добрич

2017-07-17 14:05:58

Символичната първа копка направиха кметът Йордан Йорданов, министърът на околната среда и водите Нено Димов и представители на фирмите - изпълнители.


10 години след започване на работата по проекта, дейностите по водния цикъл вече са факт. Официалната церемония по първа копка по проект "Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич – Фаза 1" се проведе тази вечер на кръстовището на бул. "Добричка епопея" с бул. "Добруджа". На тържествената церемония присъстваха кметът Йордан Йорданов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който отслужи молебен за успех на проекта, народните представители от 8-ми МИР - Добрич Йордан Йорданов, вицеадмирал Пламен Манушев и Живко Мартинов, областният управител на Добрич Красимир Кирилов, Иво Пенчев - председател на Общински съвет - Добрич, управителят на ВиК - Добрич инж. Димитър Радушев, членове на кметския екип, общински съветници, много граждани.


Общата стойност на проекта е 114 901 132 лева - най–мащабният, реализиран от Община град Добрич. Безвъзмездната финансова помощ от ЕС е над 86 милиона лева.


В  рамките на водния цикъл ще се извърши рехабилитация на 80 км. водопроводи в града, на 6.4 км. канализационна мрежа, включително 3 главни колектора и 3 канализационни помпени станции, както и ще се извърши реконструкция на пречиствателна станция.


Днес слагаме началото на края на ВиК проблемите на Добрич, отбеляза кметът Йордан Йорданов. Той призова гражданите за търпение в следващите 2 години и половина. Ще има затворени и разкопани улици, ще има кал и вода, но след това ни очаква по-светло бъдеще - нова инфраструктура, чиста питейна вода, по-малко ВиК аварии, по-ниска цена на водата, заяви кметът на Община град Добрич. Йордан Йорданов благодари на министър-председателя Бойко Борисов, с когото е подписан договорът за проекта и на експертите в МОСВ и общината. Благодаря на всички, които помогнаха за реализацията на този изключително важен проект, както и на тези, които се опитваха да ни спънат, заяви кметът.


Този проект е отговор на въпроса какво постигна България с влизането си в ЕС, отбеляза министър Нено Димов. Той припомни, че Добрич е рекордьор по загуба на вода. С реализацията на проекта тя ще намалее от сегашните 86% на стандартните 4-5%.