Dobrich Online Виж пълната версия

Продължава порочната практика учители да събират "дарения", алармираха родители

2016-03-28 12:52:58

Възмутени от събирането на дарения в Хуманитарна гимназия родители се събраха пред учебното заведение днес. Те заявиха, че не се спазват принципите на доброволния акт, а се събират средства с императивен тон от учителка в ХГ „Св. св. Кирил и Методий”.

По решение на училищното настоятелство се събират по 15 лева на срок от ученик за обновяване на базата. Начинът по който се извършва това и конкретизирането на сумата възмущават родителите на ученици в 1-ви „Д” клас: „Трябва да се съберат парите за даренията до 25-ти март!” е  изписал на дъската класният ръководител.


Дарението е доброволен акт, категорични са те и настояват децата да не бъдат използвани като заложници във взаимоотношенията родител – учител, особено в крехката възраст на първолаците. Посочен беше и пример за дете, което се обръща към родител: „Татко, ти не ме ли обичаш?... А, защо не носиш парички в училище?”



Директорът на гимназията Тодор Георгиев разговаря с журналистите от името на председателя на училищното настоятелство Пепа Стоянова. Той съобщи, че от 2 години чрез дарения се реновира базата в сградата. Практиката – ремонт на класните стаи от родителите, обзавеждане и техническо оборудване – от училището вече е доказана, като тази година се предвижда освен ремонт на кабинети на четвъртия етаж и обособяване на малък физкултурен салон, защото големият е недостатъчен. 


В гимназията учат 920 деца, като не всички родители са дарители, подчерта Тодор Георгиев. Директорът обясни, че на 20-ти май предстои и благотворителен бал на училището, който също не е задължителен за родителите. Той обясни, че още в началото на учебната година е връчено обръщение от училищното настоятелство на всички с отчет за разходваните от дарения суми през миналата година и план за настоящата.


Всъщност в обръщението на настоятелството, макар и твърде учтиво, се съдържа погазване на закона, защото се допуска събиране на пари от класните ръководители.


На всички многократно е обяснявано, че нито учители, нито директори имат право да събират пари, заяви зам.-кметът д-р Емилия Баева. „Абсолютно недопустимо е да се събират „дарения” под формата на такса, при това от класните ръководители или въобще от учителите и да бъде вменено на родителите като задължение, и да се използва като форма на натиск или отношение към децата”, категорична е д-р Баева. Настоятелствата обаче са неправителствени организации и не подлежат на контрол от страна на общината, както и педагозите – директорите и учителите се контролират от Регионалния инспекторат по образование.


Класният ръководител на 1-ви „Д” е превишил професионалните си правомощия. Това е заявил директорът на хуманитарна гимназия на среща с недоволните родители. Те са получили извинение и уверението, че даренията в училището са доброволни.