Dobrich Online Виж пълната версия

Посланикът на Норвегия: България има какво да покаже като туристическа дестинация

2016-03-01 13:22:06

Посланикът на Норвегия у нас Н. Пр. Гюру Катарина Викьор посети Добрич, за да пререже лентата на изцяло ремонтирания Младежки център „Захари Стоянов”

Тя се възползва от възможността да изкаже задоволството си от бизнес отношенията между Норвегия и България. Дипломатът посочи, че за предходната година стокообменът между двете страни се е увеличил, като е съсредоточен главно върху развиване на рибните пазари, но се надява да се продължат усилията за общ бизнес, насочени към търговията с хартия, машини и услуги.  Норвегия се надява стокообменът да се увеличи колкото се може повече, увери Викьор. Към момента най-голямата норвежка компания инвестирала в България е Теленор, но се работи по привличането на инвестиции от енергийни компании и зелена индустрия. 


Повече от 60 000 норвежки туристи са посетили страната ни през миналата година, но те са в пъти повече, като се има предвид, че повечето посетители навярно не се регистрират официално, посочи посланикът. Туризмът е в разцвет, като главно чуждестранните посетители кацат на летищата в Бургас и Варна, а вече се предвижда и директен полет Осло-София. Според Викьор, България има богата култура и природни феномени, които биха представлявали интерес за сънародниците й. Важно е България да се рекламира по-сериозно в Норвегия, страната ви разполага с културно и природно богатство, които биха представлявали сериозен интерес за норвежците.  През 2017 г. Тракийското златно съкровище ще посети скандинавската държава, което е сериозна реклама на България и вероятно ще популяризира българската култура там. За съжаление, към момента България не се рекламира достатъчно в Норвегия. Вие разполагате със слънце, плажове, планини, цените тук са твърде добри. Възможно е сега да посрещнете повече туристи с оглед проблемите в Турция и Египет, допълни тя.