Dobrich Online Виж пълната версия

Продължава специализираната полицейска операция на територията на цялата страна

2016-01-13 15:05:39

Спецакцията, разпоредена от зам.-главния секретар главен комисар Георги Арабаджиев, ще продължи поне до 18 януари.

Междинни резултати за започналата вчера специализирана полицейска операция представиха заместник-директорите на ГД „Национална полиция“ старши комисар  Константин Димитров и старши комисар  Тодор Гребенаров. Разпоредената от зам.-главния секретар главен комисар Георги Арабаджиев спецакция ще продължи поне до 18 януари и след като бъде извършен анализ на сигурността ще бъде продължена на територията на областите, където се налага.


Около 1200 служители на ГД „Национална полиция“ и жандармерия участват в специализираните полицейски действия, поясниха от ГДНП. От началото на операцията се отчита рязък спад на извършените престъпления. Основен акцент в предприетите действия е повишаване на сигурността в малките населени места, където полицейското присъствие е ограничено. Задачите, поставени пред униформените служители, са проверка на превозни средства, издирване на оперативно интересни лица, установяване на места, където е възможно настаняване на незаконно пребиваващи мигранти.


До момента са проверени 4508 човека и 2 455 автомобила. По Закона за МВР в полицейските арести са задържани общо 108 лица. Само в София, Пазарджик и Бургас  те са 74, от които 1 обявен за издирване, други 21-ма - за извършени различни престъпления, а  19 – за различни криминални регистрации. Служители от различни структури на МВР са разкрили извършителите на 98 криминални престъпления на територията на Столичната и областни дирекции на МВР - Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Сливен, Стара Загора и Шумен в т.ч. и взломни.