Dobrich Online Виж пълната версия

ФА"Златна Добруджа" основа клуб за начинаещи танцьори

2015-11-04 08:48:35

Фолклорен ансамбъл „Златна Добруджа”, с художествен ръководител Коста Георгиев, създаде клуб към ансамбъла, в който се изучават български народни хора и танци. Всеки, който чувства любов към българския танц, е добре дошъл при нас, казва той.

Всички, които желаят да се присъединят към новооткрития клуб, към младежкия ансамбъл или към детския състав, могат да го направят. Професионален опит не е нужен. Иска се само любов към традициите и  българския народен танц.


Ръководител на начинаещата група към клуба е  Виолета Йовева. Тя е с дългогодишен опит като танцьор. Открива симпатиите към народните ритми още в детската градина, когато неин ръководител е Никола Николов – ръководител на ансамбъл „Зорница”. Не спира да танцува нито за миг и в ученическите си години се включва в ансамбъл „Златна Добруджа”, с който се явява на редица престижни конкурси, фестивали, турнета и участия. Завършва обучението си във  ВСУ ” Ч. Храбър ” – Варна, със специалност Хореография. 


Коста е с богат професионален опит като професионален  танцьор и ръководител на фолклорни ансамбли. Опитът му на хореограф е завиден – 25 години.  През 1971 г. започва да работи като танцьор при Ангел Сербезов, следва работа при Христо Христов, в ОУ”Бачо Киро” – Добрич и в Крушари . Танцувал е и в ПА”Албена” (5 год.), ПА”Добруджа” (10 год.), а от 2009 год. работи с ФА „Златна Добруджа”.



Причината Коста и Виолета да основат  клуб за народни танци за начинаещи  е любовта им към народните ритми и стъпки. Идеята се заражда още преди години, но едва сега се осъществява на практика. Началото е трудно, но с желание и любов всичко се постига, споделят ръководителите на клуба.


В клуба за начинаещи могат да се включат всички желаещи. Възрастово ограничение няма. В момента там репетират 10-12 човека без танцови умения. Според Георгиев, това е идеалната възможност да ги оформи като танцьори със собствен стил. 


По време на репетициите се танцуват няколко хора като повлекана, ръка, малешевско, чичово, кюстендилска ръченица, шопски,  тракийски хора . Разбира се, изучават се и традиционните – дунавско, право, дайчово хоро. Продължителността на една репетиция е час. Мястото е актовата зала към на СОУ „П. Р. Славейков”, гр. Добрич, вторник и петък от 18:30ч. 


Целите ни като преподаватели са ясни – успешна фолклорна група. Планираме в бъдеще да се събираме събота и неделя с хора, които искат да донаучат някои неща, да доразвият уменията си, споделят хореографите. 


Хората в клуба за начинаещи не са претенциозни, много са амбициозни. Има някои стъпки, които ги затрудняват, но се вижда – имат хъс за работа, казва Виолета Йовева. 


Всеки, който иска да се запише в клуба, може да го направи на телефон: 0896 350544, 0898370988 или на място.