Dobrich Online Виж пълната версия

Доказано: Даляните с ултразвук пазят и делфини, и рибари

2015-08-18 11:31:37

В периода април – юли 2015 г. Сдружение за дива природа „Балкани“ проведе пилотно за България проучване за ефективността на модерни устройства за предотвратяване на нападения на делфини върху рибарските далянови мрежи.


Това са така наречените Акустични репелентни устройства (АРУ или още пингъри) – съвременни средства, които се използват в много морски държави за предпазване на рибарските мрежи от щети, нанасяни от делфини и други китоподобни бозайници.


След поставянето на АРУ през пролетта на 2015 г. щетите над съоръженията са намалели драстично. За проучвания период са отчетени само 3 влизания на делфини в даляните, като 2 от тях са съпроводени с единични щети върху риболовните мрежи. В същото време даляните в района на проучването, които не са оборудвани с пингъри, продължават да търпят загуби и щети, причинени от делфините.



През 2012, 2013 г. са отчетени почти ежедневни нападения и множество скъсани мрежи, както и загуба на улов. През 2014 честота на нападенията е намаляла, но въпреки това е висока – набезите на делфините върху даляните са ежеседмични.


Получените резултати дават повече яснота за действието на пингърите като цяло, както и за възможността за дългосрочното им използване в риболовната практика, като метод за превенция на щети върху стопанския риболов в България. В края на проекта екипът представи резултатите пред местни рибари и представители на МИРГ Шабла.



Припомняме, че след подробно проучване на даляновите рибарски мрежи през лятото на 2014 г. в района на Каварна, Балчик и Калиакра бяха избрани два даляна, на които да бъдат поставени пингърите. Устройствата бяха поставени през април 2015 г. от експертите на Сдружение за дива природа „Балкани“, като времето съвпада с началото на пролетния риболовен сезон.


Екипът на сдружението предостави на рибарите формуляри, с които да отчитат ежедневно резултатите от пилотното проучване – като присъствие на делфини около даляна, регистрация на щети и др. Освен това експертите биолози провеждат ежемесечни наблюдения върху оборудваните даляни, като целта е да се събере възможно най-много информация за действието им и да се постигне точно отчитане на резултатите.