Dobrich Online Виж пълната версия

Добричките данъчни провериха 340 обекта, съставиха 50 акта

2015-05-19 06:53:10

От началото на годината до края на месец април екипите на „Оперативни проверки“ при НАП Добрич са извършили 340 проверки на обекти за продажба на промишлени стоки, заведения за хранене и развлечения, фризьорски салони и др. в региона.

По време на проверките са съставени 50 акта за установяване на административно нарушение. 37 са актовете за неиздаване на касови бележки,  разлика в касовата наличност и отразените на фискалните устройства продажби. За невнесени здравни и социални осигуровки добричките данъчни са съставили 13 акта.


След последните промени в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, всички ведомствени бензиностанции (както и всички задължени лица по чл.118, ал.8 от ЗДДС) трябваше да подадат в НАП данни за наличните съдове или съоръжения за съхранение и зареждане с течни горива, с които разполагат, като срокът за това  изтече на 9 март.


От 10 март до момента инспекторите от „Оперативни проверки“ са осъществили контрол на 130 такива бензиностанции в региона, за да установят спазени ли са законовите изисквания. При проверка на 4 от ведомствените бензиностанции инспекторите са констатирали, че собствениците са подали неверни данни в НАП – регистрирали са по-малко съдове или съдове с намалена вместимост за съхранение на гориво. На собствениците на тези обекти са съставени актове за административно нарушение.


Проверките на добричките данъчни за осъществяване  на контрол за отчитане на реалните обороти и осигурителното законодателство продължават, като с наближаването на летния сезон  ще бъдат засилени и ще обхванат обектите по Северното Черноморие.