Dobrich Online Виж пълната версия

Богата програма за 55 годишнината от обявяването на Тервел за град

2015-01-20 08:25:10

На 30 януари с празничен концерт на Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" се поставя началото на поредицата от прояви, свързани с отбелязването на 55 годишнината от обявяването на Тервел за град.

През последната седмица на януари ще излезе от печат специален брой на вестник "Тервел". С него Община Тервел ще постави началото на поредица от публикации, свързани с миналото на града – от годината, в която Тервел е станал град - 1960, до 1979 година. На страниците на вестника, в рубрика "Успелите тервелчани", ще прочетете за хора от Тервел, постигнали успехи в различни житейски сфери – наука, спорт, култура, кулинария. През годината ще бъде отпечатан и брой 300 на вестник "Тервел", чийто първи брой излиза на 26.01.2006 г.


През февруари ще бъде обявен конкурс „Искам да разкажа… моята мечта за Тервел“, чиято цел е да мотивира творящите хора да се запознаят с историята на родния край, с фактите около възникването на селището и неговото обществено-икономическо развитие, с почетните знаци и символи на общината. На разположение на участниците в конкурса ще бъдат архивни печатни материали - местните вестници „Бразда към комунизма“, „Димитровски завет“, „Тервелско слово“, и „Тервел“. Желаещите да се включат в конкурса могат да представят свои рисунки, приложни изделия, стихотворения, разкази, спомени, снимки, колажи и др. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в средата на месец май. Във всички компоненти ще бъдат излъчени победители, а наградният фонд ще се осигури от Община Тервел.


През месеците май и юни ще бъдат организирани за 40-ти път Празници на културата. Отново тервелчани и гостите на града и общината ще могат да се срещнат със свои любимци от големите музикални и театрални сцени.


През 2015 година се навършват 55 години от провеждането на първия Добруджански събор, 75 години от подписването на Крайовската спогодба, 130 години от Съединението на България и 135 години от рождението на Йордан Йовков. Във връзка с тези годишнини се планира организирането на ретроспективна фотоизложба, документална изложба от фонда на РИМ Добрич, срещи с изследователи на Добруджа. Община Тервел ще провокира историческите интереси на подрастващите, като им даде възможност в рамките на ваканционната програма „Наше лято“ да се включат в работата на общинския музей. Така те ще се запознаят с артефактите от различните исторически периоди - от древността до днес.


През есента ще се проведе и юбилейно десето издание на крос „Златна есен“, организиран от Община Тервел и КЛА „Атлетик“.