Dobrich Online Виж пълната версия

Алма матер символично разтвори врати

2011-04-07 09:34:55

Софийският университет отвори врати, след като Ботаническата градина в Балчик бе присъдена на учебното заведение.

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. д.и.н. Иван Илчев символично отвори вратите на висшето учебно заведение, след като казусът с Университетската ботаническа градина в Балчик беше решен в полза на Университета. Те бяха пак така символично заключени на 4 април в знак на протест срещу отнемането на Ботаническата градина.

 

В словото си ректорът напомни значението на думата достойнство за Академичната общност, която е своеобразен стожер на морала и ценностите на цялото българско общество. „Дискутирахме какво да правим и решихме, че независимо от всичко трябва да изкажем нашето мнение, нашето убеждение, че трябва да протестираме, дори и да паднем прави в поражение - защото по-добре е да паднем прави, отколкото да паднем на колене. Защото, когато националният университет пада прав, запазва достойнството си, но когато падне на колене, повлича надолу в ниското коленопреклонничество цялото българско общество."

 

По думите на ректора много хора недоумяват защо ръководството на университета е толкова непреклонно.

 

Заваляват и обвинения, че около аферата с Ботаническата градина са намесени пари.

 

Илчев си позволи да цитира и британския химик Джордж Портър, според когото трябва насила да втъкваме науката в гърлата на тези, които нямат вкус за нея, след което обяви Софийския университет за открит.