Dobrich Online Виж пълната версия

Япония мести жителите от земетръсните зони край морето

2011-04-03 09:54:37

Японското правителство обмисля мерки с преместване на всички жители в страната, които живеят в земетръсните зони по крайбрежията. Друг вариант е да се изградят градски зони, които да издържат цунами.

Японското правителство обмисля различни варианти за защита на населението от бъдещи природни бедствия като последното земетресение и цунами, които удариха страната.

Властите са предложили план за преместване на жителите от североизточната част на страната,която бе най-тежко засегната от опустошенията, предаде ДПА, като цитира агенция Киодо.


Според правителствени източници, идеята е жителите на крайбрежните зони да бъдат призовани да се преместят в по-високи местности. Този план обаче може да срещне съпротива от хората, които ще трябва да напуснат домовете си и затова се готви и алтернативен вариант. Той предвижда правителството да закупи земи в засегнатия от бедствието регион.

Предвижда се да бъдат изградени градски жилищни зони, които да могат да устоят на цунами, което ще позволи на жителите да продължат да живеят в близост до морето, но да са по-защитени, информира БТА.

В същото време ДПА съобщава, че нивото на радиоактивност в зеленчуците и морските продукти от района около пострадалата при земетресението в Япония АЕЦ „Фукушима-1" е по-ниско от разрешените от закона лимити, според последни данни на здравното министерство. В 33 от 49 зеленчука, отгледани във „Фукушима" са били открити радиоактивен цезий и йод, но нивата им били под разрешения лимит.

Цезий е открит и в пет вида морски продукти край бреговете на съседната префектура Ибараки, но отново нивата са под опасния лимит.

Броят на загиналите в незапомненото бедствие е преминал 12 000 души, съобщи пък ИТАР-ТАСС, цитирайки националното полицейско управление. Официалните данни са за 12 009 жертви и 15 472 безследно изчезнали. Напълно или частично са разрушени над 150 000 сгради, а във временни убежища остават около 172 000 жители на североизточната част на страната. Щетите от бедствието се оценяват на около 25 трлн. Йени (308 млрд. долара).

От компанията ТЕПКО, която е оператор на авариралата АЕЦ „Фукушима-1", съобщиха, че телата на двама работници са били открити под развалините.