Dobrich Online Виж пълната версия

Областният управител свиква политическите сили на консултации за състава на РИК

2014-08-07 09:20:56

За Осми Добрички избирателен район с 6 мандата за депутати, членовете на Районната избирателна комисия трябва да бъдат 13 или 15

Днес областният управител Недко Марчев изпрати писма до централните ръководства на: ПП „ГЕРБ", КП „Коалиция за България", ПП „ДПС", ПП „Атака", КП „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение „Гергьовден", КП „Реформаторски блок", с което ги уведомява за насрочени консултации на 9 август 2014 г.


В райони с до 9 мандата за народни представители, какъвто е Добричкият, комисията има до 13 членове (чл. 61, ал. 4 от ИК), но тъй като съгласно чл. 61, ал. 6 от Изборния кодекс партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, имат право на по един свой член в районната избирателна комисия, извън броя на членовете по ал. 4.


Консултациите относно състава на Районната избирателна комисия за произвеждане на изборите за народни представители за Народно събрание на 5 октомври 2014 г., ще се проведат в събота, от 10 часа, в зала «Пресцентър» на Областна администрация - Добрич.


Партиите ще трябва да представят писмено предложение за състава на РИК, което съдържа имената на предложените лица, длъжност в комисията, образование, специалност и партията или коалицията, която ги предлага. Изисква се и копие от удостоверението за актуално правно състояние на партията издадено не по-рано от 5 август 2014 г., или решение за регистрация на коалицията в ЦИК за участие в изборите за 42-ро Народно събрание или участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г.