Dobrich Online Виж пълната версия

Гергьовден вече ще е денят на Тервел

2011-03-27 14:58:30

Такова решение взе Общинският съвет на Тервел на свое редовно заседание на 25 март.

През последните седем години като Ден на град Тервел бе честван 22 септември, като решението за това е взето от тогавашния  Общински съвет  в началото на  септември 2003 г. До този момент Тервел не е имал свой официален празник и тази функция се е изпълнявала от традиционния Добруджански събор – надпяване в последната седмица от месец септември. През последните седем години Събора се организира през всяка четна година и тогава съвпада с Деня на град Тервел, редувайки се с конкурса за млади изпълнители на добруджанска песен „Калинка Вълчева”, който се провежда през всяка нечетна година.


В българските градове е утвърдена традицията храмовият празник на най-стария или най-големия църковен храм да бъде празник на съответния град, се казва още в докладната на кмета.

 

Общинският съвет на Тервел определи Гергьовден, Шести май за Ден на град Тервел. В празничния календар на Община Тервел като ден на Добруджански Събор остава датата 22 септември, Ден на Независимостта.

Новата църква в Тервел вече ще е собственост на Българската патриаршия. Това също бе решено от общинските съветници, след като се разгледа и обсъди предложението на общинския кмет. Храмът е построен върху терен , чийто собственик е Община Тервел  и основно чрез ползване на бюджетни средства. За да се превърне от новопостроена сграда в храм, в който могат да се извършват богослужения, новата църква трябва да премине във владение на Българската Православна Църква.

 

Така повелява устава на духовната институция и с неговите разпоредби се съобразяват всички институции, граждани и фирми, които изграждат православни храмове. Прехвърлянето на собствеността се извършва преди освещаването на новия храм, което ще стане на Гергьовден, Шести май тази година.