Dobrich Online Виж пълната версия

Кметът Николова заседава с Фонда за енергийна ефективност

2013-11-26 09:53:23

Кметът на Добрич Детелина Николова участва днес в заседание на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници, което се провежда в София

Дневният ред на заседанието включва разглеждане на доклад за одобрение на проект „Енергоефективна реконструкция на промишлена система на Книжна фабрика Искър”. Членовете на Фонда ще одобрят окончателно и проект „Енергийно – ефективна реконструкция на ЦДГ „Слънчев ден”, град Шивачево, община Твърдица”. Ще бъде разгледан отчет за изпълнението на бюджета на Фонда към 10-месечието на 2013 г. и ще се приеме бюджет и бизнес – план за 2014 г. Заседанието ще приключи с анализ и резултати от дейността на Фонд „Козлодуй”.


Фондът за енергийна ефективност и възобновяеми източници изпълнява функциите на финансираща институция за предоставяне на кредити и гаранции по кредити, както и на център за консултации. ФЕЕВИ оказва съдействие на българските фирми, общини и частни лица в изготвянето на инвестиционни проекти за енергийна ефективност.  Фондът предоставя финансиране, съфинансиране или гарантиране пред други финансови институции.


Основен принцип в неговото управлението е публично-частното партньорство. Фондът следва ред и правила, разработени с техническата помощ, предоставена от Световната банка и одобрени от Българското правителство. Основни донори са Глобалният Екологичен Фонд на ООН, чрез Международната банка за възстановяване и развитие (Световна Банка) – с 10 млн. щатски долара, Правителството на Австрия – с 1,5 млн. евро, Правителството на България – с 3 млн. лева и частни български спонсори.