Dobrich Online Виж пълната версия

17 деца със специални потребности вече година развиват уменията си по метода за интензивно общуване

2013-06-11 10:46:04

Фондация Лумос и Дома за медико-социални грижи в Добрич отбелязаха първата годишнина от прилагането на метода на интензивно общуване в Дневния център за деца със специални потребности. Методът беше представен от Лумос точно преди една година и за изминалото време показа положителни резултати за децата и връзката им с персонала.

На събитието присъства Кат Ървинг, изпълнителен директор на Института по Интензивно общуване във Великобритания, която през 2010 година представи метода в България и обучи първите специалисти, които да  го използват.




През изтеклите 12 месеца са обучени 25 специалиста – психолози, педагози, мед. сестри и детегледачи. Обхванати са 17 деца – 11 момчета и 6 момичета на възраст от 8 месеца до 9 години. Основната част от тях са от дома и две от Дневния център, съобщи д-р Елена Димитрова – вр.и.д. директор на ДМСГД – Добрич.



С тях са проведени общо 252 сесии – с всяко дете по два пъти седмично. Чрез отделяне на повече индивидуално внимание и стимулиране развитието на децата, те започват сами да инициират общуване и да в крайна сметка постигат напредък в нервно психическото си развитие. В проекта са въвлечени и две майки.




Методът се основава на свободното общуване в семейна среда – това, което родителите правят с децата си през първата година от техния живот, каза Кат Ървинг. Предизвикателството за персонала в институциите е свързан с това, че децата тук са на по-голяма възраст. Освен това, те трябва да контролират детето по време на сесиите на интензивна грижа, както е в обществото. Във Великобритания се правят много проучвания във връзка с деца, които имат обучителни затруднения или аутизъм, работата на интензивното общуване на деца с деменция или травми на главата. този метод се ползва в Англия от средата на 80-те години, но често работата по него е била възпрепятствана по политически причини или заради различни философски схващания. Сега прилагането му е в разцвет и детето се поставя в центъра на вниманието. В България, във всички институции той вече е познат много добре, благодарение на работата на Лумос. Ървинг заяви още, че е впечатлена от включването на родители в обучението, защото ако родителите са запознати от самото начало как да се грижат за децата си със специални потребности, може би няма да имаме нужда изобщо от подобни институции.