Анализаторски нюх и добър екип са в основата на успеха

Това е формулата на която резултатно залага собственикът на мебелна къща „Никора”

Анализаторски нюх и добър екип са в основата на успеха

Живко Димитров дълго е живял в чужбина, но през 2005-та се връща окончателно в България и на следващата година създава мебелна къща „Никора”. Бизнесът стартира с едно магазинче от 25 кв.м., за да се разрасне до три сериозни търговски обекта днес. Най-големият шоурум на фирмата е в Добрич, разположен е на 2 700 кв.м. в бившия магазин „Аско Деница”, в кв. „Добротица”. Във Варна разполагат с чиста търговска площ от 750 кв. м. и 450 квадрата в Белослав. На пазара в Добрич стъпват на първи март тази година.


 

p4050007_600

 

Първоначалните наблюдения на Живко Димитров са, че клиентите от Добрич и областта ходят предимно във Варна, за да си купуват мебели, защото предлагането тук е ограничено. Така възниква идеята „планината да отиде при Мохамед”. Целта е добруджанци да си пазаруват в Добрич.

 

p4050001_600

 

Осем души са наети в новия шоурум и ако търговията потръгне на местно ниво, ще бъдат привлечени още хора. „Никора” работи с десетте най-големи български производители, като те оформят 95% от общото предлагане на фирмата. Логото на мебелната къща е „Изберете българското” и залагат на родните стоки, „защото нашите фирми са по-гъвкави, в момента цените им са по-добри, отколкото на полските мебели, например, по-бързо отстраняват евентуална рекламация, по-бързо извършват доставки, дават много по-голям избор на клиента от цветове, дамаски, конфигурации на мебелите.” Чуждите стоки са като шир потреба, без индивидуален облик, с дълги срокове за коригиране на рекламациите, с по-ниско качество.

 

p4050005_600

 

„Нашата идея е да търсим най-доброто в съотношението качество – цена, не най-евтините продукти, но оптимален вариант”, казва още Димитров. Финансовата криза е направила клиентите много по-капризни и взискателни. Потреблението в същото време е спаднало с повече от 50%, което изисква обслужване без компромиси. В тези условия, „Никора” постоянно се бори за по-голям пазарен дял, с много активна реклама и промоции. Компромис с качеството, обаче е абсурд. Много производители на евтина стока се опитват да пробият на пазара, чрез мебелната къща, но екипът е твърд в това отношение, защото в противен случай ще компрометира името си. Рекламациите се изпълняват в срок, дори за сметка на „Никора”.

 

p4050006_600

 

Важен момент в обслужването е индивидуалната работа с клиента. Всеки човек иска да изрази себе си, чрез обзавеждането в дома си, затова и за всеки трябва да има индивидуален проект и решение. „Много сме гъвкави от тази гледна точка: освен изложените в магазина продукти, въпреки, че добричкият шоурум е най-големият в Североизточна България, предлагаме много стоки по каталог”. Това позволява допълнителни комбинации и в крайна сметка се получава над 300 модела детско обзавеждане, например. Това се отнася и до размери, цветове, материи, елементи и т.н. без ограничение.

 

p4050014_600

 

Останалите големи мебелни магазини са с характера на хипермаркет: купуваш това, с което разполагат на място.  В „Никора” се стремят чрез гъвкави решения да предложат максимален избор. Предлагат безплатен транспорт в рамките на града и близките села и монтаж на мебелите.

 

p4050022001_600

 

При стартирането на бизнеса, във фирмата работят шест души, сега персоналът е от 20 човека. Търговската площ е нараснала в пъти. „По време на криза трябва да се заемат нови ниши”, пояснява логиката си на безкомпромисност и в реинвестирането Димитров. „В момента никой не печели, за мен е важно да заема нови позиции там, където другите в момента се оттеглят и се оплакват, че нищо не става”.  Стратегията му е „само напред и само нагоре”.

 

p4050010_600

 

Живко Димитров смята, че финансовите институции се отнасят адекватно към бизнеса в условията, които поднася днес икономическата среда. Вече са станали и по-достъпни в кредитирането на бизнес-проекти.  

 

p4050008_600

 

Като във всяко визуално изкуство и в обзавеждането модните тенденции се менят. Новост в кухненската мебелировка, например са принт стъклата. Актуални са и осветленията, вградени в различни мебели, като спалните. При меката мебел диваните с възглавници на цветя, модерни доскоро, днес се изместват от изчистени едноцветни платове с декоративни шевове. Много нови неща има и в детското обзавеждане – там всичко е по-шарено и ярко. В Добрич и Белослав преобладават клиентите, които харесват мебели в класически стил, докато варненци си падат по по-нестандартните неща, сочат наблюденията на Димитров.

 

       p4050025_300        p4050016_300        p4050015_300

 

Най-динамично се развива корпусната мебел: спални, детски, кухни. В България в момента конкуренцията е жестока при производителите и всичко се развива много бързо, споделя още Живко Димитров. Лошото е, че опитвайки да се задържат на пазара, много от тях свалят цените за сметка на качеството.

 

Формулата на успеха е добър анализ, усет към точния момент: човек трябва да види кога каца на рамото му късметът и да се възползва от него. Този нюх не се възпитава, той е вроден. Освен това от изключителна важност е добрият екип.   

 

p4050009_600