Добричлията застрахова не децата, не жената, а колата

Да гарантираш избора на клиента е да гарантираш неговото спокойствие, смята застрахователният брокер Антония Димчева. Клиентът трябва да е спокоен, че е избрал точно теб. Това се постига с търпение, много знания и професионализъм. Гаранция за това са хората, които й се доверяват вече 15 години.

Добричлията застрахова не децата, не жената, а колата

Фирма „Магнета” – застрахователен брокер съществува от 2008 г. В нея работят петима души в три офиса, на територията на Добрич. Решението не е взето лесно, защото Антония Димчева като професионалист и в личния си живот залага на премерения риск. В бранша е от 1993 г., започва в застрахователна компания, чийто служител остава, до осъществяване на намеренията си за собствен бизнес. Мечтите и амбициите всъщност се появяват още през 2006 г. „Трудничко ми беше решението, защото рискът е голям, това е голяма стъпка”, споделя тя. Когато излиза самостоятелно на пазара е третият местен брокер. Въпреки финансовата и икономическа криза, днес въобще не съжалява за решението си. Напротив, смята, че това е естествения път на развитие. Дори не е трябвало да се колебае две години.

 

Бизнес климатът с днешна дата е изключително неблагоприятен, споделя Антония, съдейки по клиентите си. Има корпоративни клиенти, с които работи от 10 години, познава ги добре от личните си контакти с тях, но толкова затруднения като сега не са имали. Несгодите се отразяват на всички по веригата. 

 

p3300014_300

 

В най-близък план й се иска да осъществи намеренията си да изпрати двама от новите си служители на обучение по продажбени умения. Това е от съществена важност, защото освен теорията, обучението ти дава външен поглед. „Като стоиш в един офис, влизаш в някакво русло, така или иначе, а когато отидеш а друго място, срещнеш се с други хора, мирогледът ти се разширява, връщаш се освежен, с нови идеи”, казва Антония, която е абсолютен привърженик на ученето през целия живот. Но не знае дали ще успее да си го позволи.

 

В края на миналата година е инвестирала средства в подобряване на условията на труд: нов по-комфортен офис и техника, разширена материална база. Следващата стъпка, съвсем закономерно е обучение поне на двама от четиримата й колеги. „Ние всички много разчитаме на пролетта за раздвижване на пазара”, споделя Антония  и доуточнява, че под „ние” има предвид себе си и клиентите си. Това ще й даде възможност през по-спокойните летни месеци да осъществи тази стъпка.

 

Трима от петчленния екип са от бранша – с години стаж в застрахователни компании и нямат проблем със знанията за продукти, начин по който се оценяват щети, сключване на застраховки и т.н. „ Няма никакви тайни за нас”, казва Антония. По-новите колежки – едната от почти година, а другата – от три месеца в екипа, са обучавани от опитните. Едното момиче е завършило висше образование точно в направление „застраховане” и това й помага, макар, че практиката не се учи на студентската скамейка. Тук Димчева прави уточнение за лаиците, като мен, че застрахователният агент е нещо съвсем различно  - по закон брокерите нямат право да имат агенти, всички са на трудов договор и нивото на знания е важно, за да задържиш клиент. Агентите работят на процент, като съпътстваща дейност, защото е трудно да се храниш и оцеляваш от това.

 

p3300001_600

 

Кратко име, с послание, търси за название на фирмата. Първоначалната идея подсказва дъщеря й:  magnificent (великолепен, чудесен, разкошен). Антония съкращава думата и  естествено й дава женски род. Идеята е да звучи привлекателно за клиентите, от гледна точка на услугата, т.е. ние в работата си се отнасяме изключително внимателно към тях. От старта на бизнеса си съзнателно работят не, за да правят застраховки, защото това го може всеки. Антония развенчава заблудата, която битува в бранша, че парите при застрахователите са „лесни”: „има толкова неща да се огледат, като рискове, като възможности какво би могло да се случи, изобщо не е въпрос само на цена или вид продукт, изключая задължителните, като гражданска отговорност”. Оказва се, че има куп други неща, предмет на застраховане, като доброволното, в което се иска високо ниво на знания. Още със създаването на фирмата и лицензирането на брокера, Антония и присъединилият се след няколко месеца неин колега,  решават след сключването на застраховка, да поемат цялото обслужване по нея през всички 12 месеца, в които е валидна, най-вече в частта за ликвидация на щети. „Защото това е майсторлъкът”, споделя Димчева и допълва: „Майсторлъкът не е да напишеш полица и да вземеш пари, майсторлъкът е след това, човекът да получи това, за което си е платил и да е доволен от това, което получава. Смея да твърдя, че не са много колегите в бранша, които могат да го предложат като услуга.”

 

p3300012_600

 

Това е в основата на добрите дългогодишни взаимоотношения с клиентите - някои  са с Антония от началото на кариерата й. Естествено търсят и най-добрите оферти за клиентите си, но основната им работа е когато има щети. Занимават се с по-сложно застраховане, като напр. застраховане на отговорности: „на практика застраховаш  професионалната отговорност на всеки един работник, предвиждайки евентуално какво би могъл да причини на трети лица при извършване на дейността си. Имали сме щети и това е рисково в застраховането, но аз съм много горда, че имаме успехи и клиентите ни го признават. Факт е, че стоят с нас дори в тия тежки времена, това ни е голямата гордост”, усмихва се Димчева.  Обслужването, най-вече консултацията, начинът на комуникация със застрахователя  са от изключителна важност, защото в крайна сметка обезщетенията се изплащат от застрахователните компании, а не от брокера. Дори детайли като оформянето на документите и начинът по който контактуваш после със застрахователя при решаване на обезщетението са съществени. Това също е повод за гордост.

 

grajdnaska_600

 

Най-често българинът и в частност добричлията застрахова автомобила си, не жената, не децата, а колата. След задължителната гражданска, най-масовата застраховка е каско. Автомобилното застраховане е 80% от цялото, споделя от опит Антония. Това вероятно се дължи на големия мерак, който мъжете влагат в купуването и поддържането на една кола. Това се отнася и за фирмите, не само за физическите лица. Недвижимите имоти са на заден план.

 

За всяко каско, сключено в Магнета и платено еднократно, брокерът подарява застраховка на жилището. Предложението е от нова година, с цел да се възпита потребност у хората от защита на дома. Почти винаги застраховката на имущество е с покрит риск срещу кражба. Стигне ли се дотам, това вече е осъзната необходимост, коментира Антония. Това са най-евтините застраховки от общото застраховане, т.е. като изключим животозастраховането. Те са значително по-евтини от гражданската отговорност и в пъти по-малко от каското. Застраховка срещу съседа няма, но презумпцията е когато си правиш застраховка на дома, можеш да сключиш гражданска отговорност към трети лица, т.е. ако наводниш съседа си, застрахователят да поеме щетите. Когато ти си потърпевш, застрахователят предявява регресивен иск към него.

 

p3300008_600

 

Необичайни застраховки няма от години, защото пазарът в България е малък и с оглед на тежката икономическа ситуация. Сключват по-нетрадиционни, като застраховка на финансови рискове, но те не са необичайни. Това обикновено са полици при търговски договори. Нищожно малко са застраховките на селскостопанска продукция на фона на стотиците хиляди декари земя. Преобладават тези на трайните насаждения – овошки и етеричномаслени култури. 

 

p3300013_600

 

Формулата за успешен бизнес: Търпение, много знания, изключителен професионализъм. Непрекъснато трябва да си във форма, защото условията за работа са динамични. Както в много сектори в България, така и при застрахователните брокери нормативната база се сменя често, цените и условията на компаниите – почти ежемесечно. „Трябва да си компетентен повече от това, което се очаква ежедневно от теб и обслужването да е на ниво. Клиентът трябва да е спокоен, че  е избрал точно теб. Той трябва да е сигурен, че ще получи адекватно обезщетение като размер, бързо като време и обслужване без бюрокрация – цялата бюрокрация я поемаме ние.”

 

p3300009_600