Съвършенството в бизнеса е клиентите да се връщат

Това е формулата за успех на Светлана Андреева – собственик и управител на „Свет“ ЕООД - Добрич. Новатори – така с една дума може да се определи фирмата, която ще ви представим този път в рубриката ни „Лицата на бизнеса“. „Свет“ никога не тръгва по утъпканите бизнес пътеки, а залага на новото, непознатото, нетрадиционното. И досега никога фирмата не е бъркала в своята преценка какво да предложи на добричкия пазар.

Съвършенството в бизнеса е клиентите да се връщат

Фирма „Свет“ има дългогодишна история, основана е през август 1995 година. Дейността й първоначално е търговия и сервиз на пожарогасители. Идеята идва от съпруга Светослав, който е бивш пожарникар. По това време нуждата от подобен продукт все още не е осъзната от българина и дейността на фирма „Свет“ е изцяло нова за Добрич и региона, една напълно непозната бизнес територия.


 

pojarogasiteli_600 

 

През 2000 г. асортиментът на предлагани услуги е увеличен така, че да се затвори кръга – фирма „Свет“ започва да предлага и доставка, монтаж и абонаментно обслужване на пожароизвестителни инсталации. Много институции и големи фирми от областта от години са доверили пожароизвестяването в обектите си на „Свет“.

 

Освен с клиентите, поддържаме дългогодишни отношения и с доставчиците ни, отбелязва Светлана Андреева. Факт, който говори много за бизнес етиката на фирмата.

 

Революционна идея е и продажбата на PVC маркучи. „Свет“ първи започват продажбата им в тази част на България и показват широкото им приложение в бита и индустрията още през 1999 година.

 

Гордея се с факта, че се захващаме само с непопулярни и трудни дейности, заявява Светлана Андреева.

 

Името „Свет“ не идва само от имената на Светлана и Светослав Андрееви. Винаги, още от създаването му, бизнесът ни е бил на светло, държим да се спазват всички закони и правила, регламентиращи дейността ни, категорични са от ръководството на „Свет“.


Днес фирмата разполага с два обекта в Добрич. Складът се намира на бул. „25 септември“ 51, до ФолиАрт. Там се извършват продажбите на едро. За търговия на дребно се използва магазинът на бул. „Добричка епопея“ 10, точно срещу ЖП гарата. Там се предлагат пожарогасители, PVC и каучукови маркучи, битова химия, моторни масла, течност за чистачки.

 

svet_magazin_600 

 

Като малка семейна фирма определя „Свет“ Светлана Андреева. Юридически тя е начело на дружеството, но зад него стоят трудът и подкрепата на цялото й семейство. Освен съпруга й, от половин година в бизнеса е ангажиран и синът им Симеон.

 

„Свет“ осигурява постоянна заетост на още 4 човека – продавачка в магазина, двама отговарят за инсталациите, а още един е ангажиран със сервиза на пожарогасителите.

 

svet_dobrich_600_01 

 

Най-добрата реклама е от уста на уста, особено за специфичен продукт като пожарогасителите, за разлика от храната или дрехите, той не се потребява веднага след покупката, а само при нужда, коментира Андреева.


Клиентите на „Свет“ са почти изцяло юридически лица – институции и фирми. Търсенето на пожарогасители сред гражданите, обаче нараства с всяка изминала година от създването на фирмата. Все повече хора от Добрич осъзнават неоходимостта и са почувствали нуждата от този продукт. Търсенето е предимно за личните автомобили, но има и клиенти, които купуват пожарогасител и за дома. Много от чужденците, заживели в Добричко, са сред клиентите на „Свет“. За тях е нормално домът им да разполага с пожарогасител. Затова Светлана Андреева очаква тази практика да достигне скоро и в България.

 

Това е напълно възможно, тъй като и цената на пожарогасителите е напълно достъпна. 6-килограмов прахов пожарогасител струва 47 лева. Цената на такъв с въглероден двуокис, който е по-подходящ за дома, е около 70 лева.

 

Като основен принцип в работата си Светлана Андреева определи баланса. Баланс в самата себе си, да бъда в хармония със себе си, винаги съм държала да работя със сърцето си и да обичам това, което правя, обяснява Андреева. Екипната работа е друг неин принцип. Тя се опитва да предаде и на работниците си желанието за работа и любов към това, което вършат.

 

Съвършенството в бизнеса е клиентите да се връщат. До този извод спонтанно е достигнала Светлана Андреева още преди повече от 10 години. И ако е така, то явно през това време фирма „Свет“ го е постигнала.

 

Светлана АндрееваСветлана Андреева