Работи за клиента така, както работиш за себе си

Всяка поръчка трябва да се приема присърце, това е формулата за успешен бизнес, твърдят от Мебели МоМо. Това е семейна фирма, в която работят дъщеря, баща и син – Добромира Иванова, Георги и Момчил Пенчеви - това са и събеседниците ни.
Фирмата е създадена през 1989 година, като ЕТ” Момчил 61”. Съвпада с раждането на сина на Георги Пенчев, затова и получава това име. Сега е дружество Мебели МоМо - запазва идейния заряд в името и обединява две поколения в общ семеен бизнес.

Работи за клиента така, както работиш за себе си

Георги Пенчев е самоук дърворезбар, бивш военен. На военното летище в Добрич е назначен като художник. В свободното си време работи върху дървото и върху себе си. Самоусъвършенства се като черпи вдъхновение от старите майстори по манастири и черкви.


 

В началото изработва дребни сувенири, които пласира на туристите в Албена. По-късно купува струг и превръща хобито си в бизнес. Постепенно започва да изработва мебели – шкафчета, маси… В началото работи в собствения си гараж, по-късно наема работилница и чирак. Получава и първата си поръчка за чужбина – струговани дървени тела за лампиони. След няколко години се премества в по-голямо помещение. Наема още хора и персоналът вече е от 12 души.

 

Преди около 14 години, се запознава с украинец, който предлага да разширят дейността на фирмата и наемат хале в старата бирена фабрика и в стопанския двор на Балкантурист в индустриалната зона на Добрич. Следват ремонти и оборудване на помещенията. В началото нещата потръгват, но за кратко. Украинецът не се справя с износа и Георги Минчев разваля съдружието си с него.

 

 momo_600_02


От 12 години фирмата се помещава в бивш зърнен склад на Жакард, който е променен до неузнаваемост. Сключват договор за покупка на изплащане. Банките тогава не са склонни да дават кредити, но пък има работа. За известно време мебелистите се трудят в работилницата, взета под наем, а в свободното си време ремонтират новите помещения. Закупуват нови машини, нанасят се и се хващат здраво за работа.


Кризата през 1996 – 97 година е един от трудните моменти, които преодолява семейната фирма. Но са категорични, че тази, която преодоляваме сега е най-тежка. Тази година дори отбелязват растеж. Разчитат основно на крайните потребители. След бума в строителството и последвалата криза в сектора, големи клиенти почти няма.


Залагат на индивидуалната работа с тях и на качествените материали. За всяка поръчка Момчил, който следва архитектура във Варна, разработва 3D-проект. Съгласува се с клиента и едва тогава се сключва договор за изработка. Крайният резултат е едно към едно спрямо проекта.

 

3d_proekt_600 


Междуфирмената задлъжнялост, която спъва други предприемачи, във фирма МоМо не е ярко изразена, защото разчитат основно на физически лица като клиенти. Доставчиците им са коректни.    


За да задържат клиентите си и да спечелят нови, се стремят да поддържат богата гама от материали и елементи. Залагат и на собствени иновации. „Материалите, които предлагаме са основно чужди, някои са произведени у нас, но от немски и австрийски фирми. Има и български качествени материали с конкурентни цени. В крайна сметка, всичко зависи от клиента.”, споделя Добромира.


Шестима души работят във фирмата в момента. При големи поръчки се наемат още, но трудно се намират квалифицирани кадри. Вероятно за това и към момента в сектора няма текучество.

 

cirkulqt_600 


Средства за реинвестиции се заделят трудно на този етап – особено миналата  година, която е била пределна за оцеляването на бизнеса. Финансовата и икономическа криза свиват капацитета на работа с около 30%. „Но сега наистина има светлина в тунела”, споделя Добромира, за разлика от м.г., когато приходите са отивали само за данъци и заплати. 

 

kuhnq_01_600


Добромира завършва маркетинг и от около година е изцяло посветена на семейния бизнес. Включва се и в дизайна на мебелите. Най-много са поръчките за кухни и всички са идентични, т.е. мебели по индивидуален проект. Съвременното строителство позволява  уникални интериорни решения и импровизации. Това е и упованието на моите събеседници, че клиентите няма да купуват типови мебели от магазина, а ще създават индивидуален домашния уют. Момчил доусъвършенства дизайна, чрез съвременните компютърни технологии.


Към днешна дата дървото, като материал в мебелната промишленост е изместено от  т.нар. ПДЧ – плоскости от дървесни частици или МДФ – плоча от дървесни влакна със средна плътност. Превес имат мебелите от ПДЧ, като определящо за този избор са покупателните възможности на клиента.


По-платежоспособните си позволяват и мебели от дърво. Цената при тях се определя не само от стойността на естествения материал, но и от времето, за което се изработва. Производителността на труда е по-висока при плоскостите – една кухня се изработва за около седмица. Ако е от дърво отнема поне месец. „Времето изяжда заплатата и оскъпява допълнително продукцията”, споделя Георги. По принцип могат да изработят всичко от дърво.

 

spalnq_01_600


Клиентът оценява крайния резултат, затова екипът на фирмата взема всяка поръчка присърце. Изработват всяка мебел така, както биха я направили за себе си. Понякога е трудно да разбереш какво иска клиентът или пък не е сигурен какво точно иска. Опитът и уменията им подсказват как да го предразположат и провокират да изгради и сподели представата си, върху която работят съвместно до осъществяването й.


Българите не са от най-лесните клиенти и със задълбочаване на кризата стават все по-капризни, за разлика от англичаните и руснаците, които живеят у нас. Конкуренцията относно ценообразуването става все по-жестока, особено заради нелегалните производители. Нелоялната конкуренция е била основен фактор за напрежението на пазара миналата година.

 

Съществуват много производители в сивия сектор, затова клиентът става все по-недоверчив. „По време на кризата оцеляхме благодарение на доволните клиенти, на тези, чието доверие сме спечелили с годините”, казва още Добромира. Едва 20 на сто от клиентите м.г. са били нови.

 

Фамилията обаче гледа с оптимизъм в бъдещето, за което им подсказва и раздвижването на пазара тази година.

 

dnevna_01_600