Менора - вече 16 години на пазара на техника в Добрич

Давид срещу Голиат. Може би така изглежда на пръв поглед битката за клиенти на IT пазара между малка местна фирма и големите вериги. Вече 16-та година „Менора“ е сред лидерите на този динамичен пазар в Добрич. Днес в рубриката ни „Лицата на бизнеса“ ще ви срещнем с управителя и съсобственик на фирмата Петър Петров. Какви лаптопи търсят добричлии, какви са предимствата на „Менора“ спрямо големите вериги, какво представлява новата за Добрич услуга „Умна къща“ и как 78-годишна баба влиза в торенти, може да научите от разговора ни с него.

Менора - вече 16 години на пазара на техника в Добрич

Фирма „Менора“ е създадена като ЕТ през 1996 година и първият й дом бе до ДСК. От 2004 година е ООД. Управител и един от четиримата съсобственици е Петър Петров.

 

„Менора“ е специализирана в продажбата на компютърна и офис техника и аксесоари. Продаваме само качествена стока, при нас липсват най-евтините, но и съответно некачествени артикули, коментира Петров. Стараем се да се разберем какво реално иска клиентът, да отговорим на истинските му нужди, целта ни не е просто да продадем нещо и да вземем парите на клиента, обяснява своята визия как трябва да се прави бизнес управителят на „Менора“.

 

Персоналът на Персоналът на "Менора" е 11 човека - управител, продавач-консултанти и сервизни техници 

 

Можем да предложим много повече марки от големите вериги, по-голям асортимент с доставка, по-добре познаваме клиентелата в Добрич – какво се пазарува най-много и какъв е потенциалът на дадена стока на местно ниво. Това според Петър Петров са конкурентните предимства на „Менора“ пред големите вериги за техника, които стъпиха на добричкия пазар. Друг плюс за добричката фирма е бързината на сервиза. „Менора“ е оторизиран сервиз на марки като Acer, LG и Asus.

 

Най-търсени в момента са преносимите компютри, продажбите на настолни вече са незначителен процент. Като ценови клас най-голям интерес има към лаптопите между 650 и 800 лева. „Менора“ оценява дела си на пазара на мобилни компютри в Добрич на 10-15%.

 

Ръст бележи и търсенето на таблети и мобилна памет. Прави ми добро впечатление, че рядко се купуват мишки от 3 лева, клиентите ни търсят от 15 лева нагоре, коментира управителят на „Менора“.

 

Голям сегмент през последните години са деца и внуци, живеещи в чужбина, които купуват компютри на своите родители, баби и дядовци, за да контактуват по между си онлайн. Поне 20% от продажбите на лаптопи са именно с такава цел.

 

Най-възрастните ни клиенти са 80-годишни. Изумително е колко добре се справят с техниката пенсионерите, коментира Петър Петров. Звучи невероятно, но баби, една от тях на 78 години, теглят филми и драйвери.

 

monitori_600 

 

„Менора“ успява да привлече клиенти не само от Добрич, но и от други населени места в областта, най-много от Генерал Тошево, а също и от Каварна, Крушари и Тервел.

 

Почти всички браншове бяха засегнати от кризата, нашият не прави изключения, смята Петър Петров. Спадът е усетен още в края на 2008 година. През 2009 г. оборотът намалява с цели 20% спрямо предходната. По-ниски резултати са отчетени и през 2010 г. Тенденцията приключва през 2011 година, когато „Менора“ запазва показателите си от 2010 г. Нямаме ръст, но вече няма и спад, което е добър знак, защото повечето фирми в бранша продължиха да бележат спад в продажбите си и през миналата година, заяви Петров.

 

За да се бори с кризата „Менора“ разширява асортимента от предлагани стоки и услуги. Фирмата компенсира спада в продажбите с нови услуги като системи за достъп, видеонаблюдение, GPS-следене и други. Нов проект на „Менора“, който до април ще бъде предложен на пазара в Добрич, е „Умна къща“. Чрез тази услуга клиентът може да контролира повечето уреди у дома, където и да се намира през мобилния си телефон – от парно или климатик до ел. завесите.

 

С цел съкращаване на разходите „Менора“ намали ползваната площ – както търговска, така и сервизна.

 

До 5% месечно от оборота се дължи на онлайн продажбите, чрез сайта на фирмата. Все още процентът е

нисък, но имаме много онлайн запитвания, така влизаме в контакт с клиента, а това понякога води до сделка, обясни Петров.

 

Когато си купувате техника, търсете качествена, която ще ви върши работа. С този съвет се обърна към добричлии в края на нашия разговор Петър Петров – управител и съсобственик на фирма „Менора“.

 

Най-търсени са лаптопитеНай-търсени са лаптопите