Качество и коректност до блясък

Хрумвало ли ви е, че чистотата може да бъде не само потребност, но и професионален бизнес? На двама предприемчиви добрички младежи им хрумва и основават фирма „Блясък 07” през 2007 г. Идеята за създаването й е на Добромир Добрев, а Петър Каракашев я подкрепя след завръщането си от чужбина и инвестират в нея. Година преди да започнат съвместна работа, Добромир се пробва сам в бранша и установява, че в този бизнес „има хляб”.

Качество и коректност до блясък

img_2593001_01Започва с най-необходимото: автомобил и основното оборудване, необходимо за почистване, което купува от Варна. Така стартира своята работа: „от офис на офис, от врата на врата, питаш, предлагаш услугите си, молиш да ти се доверят”. В началото се притеснява, но не от това, което върши, защото срамна работа няма, а от отказите, пък и българинът не е свикнал да се самопредлага, да рекламира себе си и това, което знае и умее да върши. Услугата е нова за града ни към оня момент и необичайна, а нашенецът по принцип е недоверчив човек. Това създава неудобства и носи огорчение при отказ. Но момчетата са упорити и успяват да се докажат. Закупуват техника и модерно оборудване. Работят с професионални немски машини.


Няма училище за чистота, затова се учат в движение. Петър споделя, че за стъклата се е учил почти година, докато постигне оптимален вариант на качество и бързина. Изгледал е десетки чужди филмчета в  Youtube и констатира, че методът е един и същ. Важни са желанието и трудът, с които постигаш професионализъм. Добромир допълва, че с нарастването на опита, намалява времето за извършване на конкретната дейност, т.е. продуктивността се увеличава.

 

На въпроса ми каква е разликата между тях и мен, на която като домакиня не са непознати проблемите на чистенето, отговарят лаконично: голяма! И добавят, че тази разлика се крие в качеството и бързината на услугата, която предлагат. Освен това напълно се съобразяват с изискванията на клиентите си. В ресторантите и баровете са преди персонала от първата смяна. И няма друг начин, защото точността е от изключителна важност – обвързани са много хора и труд. Представете си само уговорка за комплексно почистване в определен ден и час, за което ви е необходимо да преместите не един и два стола или маси, а цялото обзавеждане и никой да не се появи в уречения час! img_2603001


Най-много абонаменти имат за почистване на витрини и стъкла. По-малко са тези за офиси, защото в повечето случаи там наемат собствена чистачка. С една прахосмукачка и една стирка, обаче не се получава ефектът, който гонят от „Блясък”. Разликата в заплащането е нищожна, твърдят момчетата.


Неминуемо стигаме до финансовата и икономическа криза, която дава отражение върху всеки бизнес и най-вече върху техния, защото е пряко свързан с растежа на останалите. Основният удар е бил нанесен със срива в строителството. Старта на самостоятелната им дейност съвпада с бума в строителството. И валят поръчки: апартаментите в нова сграда, подлежащи на продажба, хотели, вкл. по морето, офиси…


За услугите им се абонират и частни лица. Не е необходимо да си кой знае колко заможен, пък и зависи от услугата, която поръчваш. Например, почистването „до блясък” на прозорците в един апартамент еднократно струва около 30 – 40 лева, а цялата гама от услуги за едно жилище – около 200 лева. Колкото по-поддържана е къщата, толкова по-евтино излизат следващите посещения. Цените по принцип са на квадратен и линеен метър. При абонамент – има отстъпки.


Петър и Добромир откликват на всяка потребност на клиента. Подбират професионални препарати и средства от най-добрите марки спрямо конкретното изискване. Това особено важи в случаите на алергии и специфична чувствителност на хората. Съобразяват се и с капризи, като любим или непоносим аромат. Спазват строг регламент при почистването на здравни и болнични заведения и т.н.


Доскоро във фирмата е имало повече работна ръка, но към момента основният екип е от двамата. При необходимост наемат работници за конкретна дейност и се надяват отново да имат достатъчно клиенти, за да привлекат хора на постоянни места. Спрямо 2008 г., обемът на работа е спаднал наполовина.


Съществува и нелоялна конкуренция – хора без регистрирани фирми, необвързани с данъци и осигуровки, без необходимото оборудване, предлагат същите услуги.


Формулата за успешен бизнес според тях е „качество и коректност”, защото колкото и евтино да работиш, като няма качество… а в този бранш това е очевидно!  


Не мога да се сдържа да не попитам кой чисти у дома им. Стъклата и банята са грижа на Петър, останалото – на съпругата му. Подозирам, че не се доверява на друг, но ме опровергават, че не са претенциозни. „Ние сме професионалисти и чистим, когато ни плащат”, смее се Добромир – „иначе и у дома ще се чувстваме, като на работа.”

 

img_2592_600