Къде да почиваме на Тасос и какво да правим там?

Зеленият остров е покрит с маслинова дръвчета и борова гора. Тасос е разположен в северната част на Егейско море и се счита за част от Източна Македония и Тракия. Тасос не е дестинация за шумни партита, не се откроява и с много забележителности, но пък е страхотно място за почивка и уединение със семейството.

Къде да почиваме на Тасос и какво да правим там?

Дорис тур



Експертите на туристическа агенция Doris, предлагат следните места за вашата почивка:

     Лименария – прекрасното селце за спокойната ви почивка се намира на югозападния бряг на острова. Пристанището му предлага любопитни гледки към Егейско море и планината Атон. Климатичните условия са отлични за вашия отдих, затова е предпочитано място от летовниците. Местните традиции тук са съхранени, така че ще можете да усетите автентичната атмосфера на гръцката култура. Таверните са разпръснати по брега на морето, а кафенетата и баровете са навсякъде, както и магазините и павилиончетата за сувенири;

Лименария 

   Лименас – столицата на остров Тасос, а и освен това – основно пристанище, разполага с археологически музей, в който могат да се видят статуи и различни артефакти, останали още от Каменната ера. Ако си вземете кола, може да обиколите красивите селца, накацали по хълмовете, да се насладите на кокетните къщи, на чистата природа и кристалните плажове. Често ще забелязвате кози и овце да пасат свободно;

Лименас

     Потос – морски курорт на южния бряг на острова. Предпочитан е за почивка от младежите. Уличките са тесни и обсипани с магазинчета. Колите и мотоциклетите са ограничени. След дълъг плаж, бъдете готови да се гмурнете в нощния живот и да пийнете чаша бира в някой снек бар;

Потос

     Потамия – селцето се намира на 10 км от Лименас и неговите 1200 жители се занимават с туризъм, земеделие, скотовъдство и риболов. Традиционните им жилища са от камък, а самото селце е позиционирано в подножието на планината Ипсарио. Красотата му е причудлива, а за разходките по време на почивката ви е добре да наемете планински велосипеди. Посетете и музея на скулптурното изкуство “Polygnotos Vagis”. Въпреки че е малко, селцето разполага и с две църкви, до които си струва да се разходите;

Потамия

7 неща, които можете да правите на острова


Потънал в спокойствието на типичната за всеки остров благодат, Тасос предлага достатъчно опции, за да ангажира свободните часове на вашата почивка. Ето 10 съвета как да запълните изцяло времето си:


  1. Археологическият музей – намира се в Лименас и разполага с 18 галерии, които обхващат колекции за период от 3000 години. Сред експонатите се открояват монети, бижута, надписи, скулптури и много други. Възползвайте се от почивката си, за да се върнете векове назад и да разберете как са живеели хората в миналото, обитаващи района на Тасос.

  2. Манастирът „Архангел Михаил” – разположен е на върха на скала и е най-голям по тези ширини, а Архангел Михаил е покровителят на острова. Празникът на светията е на 8 ноември и се почита от всички жители на Тасос. Ако имате възможност, планирайте почивката си за този период – забавно е. Съхранява се реликва на пирон, за който се предполага, че е приковал дясната ръка на Христос към кръста.

  3. Музей на зехтина “Сотирелис” – намира се в село Панагия. Възлести дървета се разпростират навсякъде из острова. Преди да се модернизира производството на зехтин, във всяко село е имало мелница за маслини. Единствената такава действаща машина се намира в “Сотирелис”. Тук ще научите всичко за процеса на пресоване на зехтина, който започва със смачкването на маслините. В магазина към музея може да си купите масла от портокал, мандарина, лавандула, както и козметични продукти, съдържащи зехтин или екстракти от маслинови листа. В края на почивката си ще бъдете спокойни, че ще сте взели чудесни подаръци за близките си.

  4. Археологически обект “Алики” – той е комплекс от мраморни кариери и древни руини. Има две църкви, които са посещавани от моряците, превозващи мрамор, а надписите, които са оставили след себе си, са още забележими. Любопитно е да ги видите, докато все още сте на почивка.

  5. Морската лагуна Гьола – тя е изсечена от скалата край морето. За да стигнете до нея, трябва да извървите стръмен, черен път, така че бъдете внимателни. Има естествено оформен от скалата басейн, който е с диаметър 15 метра. Ще намерите място да оставите кърпите си, но няма да успеете да се скриете от слънцето.

  6. Разходки с лодка – на Тасос има места, които не са достъпни по суша и единственият вариант е да ги обиколите с лодки или фериботи. Направете разходка с лодка от пристанището на Лименас и се гмуркайте на воля.

  7. Водни спортове – Тасос е благодатен за спортове във вода, тъй като тук отсъстват ветровете “Мелтеми”, които са силни и сухи, идващи от север. Уиндсърфингът отпада като вариант, но затова пък можете да пробвате каяк, гмуркане с шнорхел или с гребла. Островът разполага с три центъра за гмуркане. Ако имате сертификат и може да практикувате този спорт почти професионално, експертите ще ви отведат до подводни пещери.


Тасос все още успява да се запази от бързата комерсиализация и недостатъците на масовия туризъм. Това го превръща в отлично място за почивка. Освен през лятото, може да посетите острова и през другите месеци от годината. В края на зимата и в началото на пролетта се провежда популярния Карнавал, който възражда носенето на стари носии и си заслужава да бъде видян. Тасос събира както планинския, така и морския климат в себе си и се превръща във великолепно място за почивка със семейството или с приятелска компания.