Препаратите за дома - средството, което превръща всяко жилище в дом

Едно жилище се превръща в дом, когато оставим своя отпечатък в него. И това се отнася не само до интериора и любимите предмети, които разполагаме така, че да ни напомням за места и хора, които не искаме да забравим.

Препаратите за дома -  средството, което превръща всяко жилище в дом

Поддържането на дома чист и безопасен е трудоемка работа, която изисква постоянство. Всекидневното почистване е задължително, а това отнема не само усилия, но и време. За щастие, освен стандартните приспособления като моп за почистване, прахосмукачки и други, имаме верен и неоценим помощник. Това са препаратите за почистване на дома. 



В недалечното минало те са съставлявали една малка част от ежедневната консумация в големите хипермаркети или кварталните магазини, тъй като не е съществувало голямо разнообразие от предложения.

Днес в морето от предложения е трудно да се ориентира човек, толкова много и разнообразни препарати за дома съществуват на пазара. Как да намерим своите почистващи средства, тези, които да отговорят на нуждите ни, и на всички наши представи и изисквания?

За тази цел е необходимо да се различават видовете препарати за дома, за да се ориентираме по-лесно в предложенията, защото са наистина неизброими.

Видове препарати за дома


Класификацията на препаратите за дома става по няколко признака.

С оглед на приложението им те биват почистващи и дезинфекциращи.

·         Почистващи препарати  - всички течни, прахообразни, спрей препарати, абразивни препарати и гелове, които премахват мръсотията, петната и отлаганията и оставят третираните повърхности чисти, спадат към почистващите препарати.

·         Дезинфекциращи - това са така наречените дезинфектанти, чиято цел е да осигурят по-висока степен на защита от бактерии. Те имат обеззаразяващо, антибактериално и антисептично действие. Прилагат се често заедно или след почистващите препарати за премахване на цялата бактериална флора от повърхностите. Най-често се използват в помещенията, където се приготвя и съхранява храната - кухнята и в сервизните помещения - баня и тоалетна.

И двата вида препарати съдържат компоненти, които ароматизират - въздуха и самата третирана повърхност. Все по-често в препаратите, които имат пряк досег с кожата на ръцете, се прибавя балсам, за да се осигури и грижата за ръцете по време на ползването им.

Друг признак за класифициране на препаратите за почистване на дома е според консистенцията им. Те биват: прахообразни, пяна за почистване, кремообразни, течни и гелове.

Прахообразни препарати


Те са възможно най-простите и най-добре познатите почистващи средства. Намират приложение в банята, кухнята, за фаянсовите повърхности. Успешно се справят с упорити петна и неприятни миризми. Някои от тях съдържат абразиви, които биха могли да повредят някои повърхнини като ги надраскат. Марките, които са качествени, слагат фини частички , пазещи от наранявания третираното място.

Пяна за почистване


Тя е вече добре позната на пазара и е с най-щадящото действие от всички видове препарати. Много се предпочита за мебелите. Такъв тип почистване се нарича сухо пране.

Кремообразни, гелове и течни препарати


Геловете и течните препарати са актуални сред потребителите. Някои от тях се разреждат с вода при употребата им. Те се ползват много лесно и предлагат огромно разнообразие в консистенцията. Може да се каже ,че това са универсалните препарати в почистването. Ценна способност при тях е, че могат да създават защитен филм, който пази повърхностите за определен период след третирането. Те са най-подходящи за ежедневна грижа за хигиената, тъй като са по-леки, а и предлагат за всяка конкретна повърхност подходящ препарат.

От функционална гледна точка се делят на алкални и киселинни. 

·         Киселинни препарати - те са много ефикасни при почистване на неорганичните отлагания - варовикови, ръжда, както и устойчиви замърсявания от органичен произход. Те са силно концентрирани, както и доста опасни. Боравенето с тях трябва да се извършва внимателно.

·         Алкални препарати - те се наричат още основни. Различават се от киселинните по нивото на pH и са по-леки.

Киселинните и алкалните се отбелязват на етикета с нивото на рН. Разтворите с  рН по-малко от 7 се смятат за киселинни, а тези с рН по-голямо от 7 за алкални.

Препаратите и техниката за почистване на дома


Препаратите и техниката за почистване на дома са единен комплект от средства, който създава чистотата на дома ни на нивото, на което той е напълно безопасен за обитаване.

Почистващи препарати, уреди и пособия за поддържане на хигиената -  изборът на всички тях трябва да съобразим с особеностите на повърхността, която ще се обработва, с интензивността на обитаване, с членовете на домакинството и техните индивидуални особености и нужди.


Изискванията за екологично чисти продукти у нас е съобразена с европейските норми и препаратите за почистване са относително безвредни, ако се съхраняват и използват правилно,  но и успешни в борбата с упоритите замърсявания в дома.

Често за изборът на правилния препарат за дом или техника за почистване е нужна консутация със специалист. Консултантите от онлайн магазина на Cleaning Market предоставят професионални съвети за почистване, чрез които да превърнете вашия дом в едно по-чисто и уютно място.