Красив тен без рискове за кожата

Красив тен без рискове за кожата
Почивката е време за отдих и удоволствие под слънцето. Много от нас се отправят към плажа или планината през почивните дни, за да се порадват на хубавото време и да се потопят в него. Независимо дали предпочитате да се излежавате на пясъка, или да се занимавате с дейности на открито, сияйният тен често е търсен резултат от почивката. Важно е обаче да имате предвид, че прекомерното излагане на слънце може да представлява риск за вашето здраве. И така, какво трябва да знаете за безопасното придобиване на тен? Как най-добре да подчертаете естествените си черти и да придадете на кожата си зашеметяващ блясък това лято?

 


 


Защо кожата потъмнява при излагане на слънце?


Знаете ли, че когато кожата ви е изложена на слънце, тя създава естествен защитен механизъм, за да се предпази? Този защитен механизъм се нарича меланин - пигмент, произвеждан от клетките на кожата, наречени меланоцити. Производството на меланин се предизвиква от излагането на ултравиолетови лъчи и помага за предпазване на кожата от вредното въздействие на слънцето. Когато меланинът се произвежда, той се придвижва към повърхността на кожата и се абсорбира от околните кожни клетки, което води до по-тъмен цвят на кожата, известен като "тен".


Количеството меланин, произвеждано в отговор на излагане на слънце, варира в зависимост от типа кожа, генетиката и степента на излагане на слънце. Хората със светла кожа обикновено произвеждат по-малко меланин, което ги прави по-уязвими към слънчеви изгаряния и други форми на увреждане от слънцето.


Ползите от слънцето за човешкия организъм


Слънчевата светлина е не само чудесен начин за придобиване на здравословен блясък, но и жизненоважен източник на витамин D, който е от съществено значение за здравето на костите, имунната система и цялостното благосъстояние. Освен това е доказано, че излагането на естествена светлина увеличава производството на серотонин - хормон, който регулира настроението и допринася за чувството на благополучие. Това я прави важен фактор за поддържане на позитивното емоционално състояние. Но това не е всичко. Естествената светлина, особено сутрин, може да помогне за регулиране на цикъла сън-бодърстване и да подобри качеството на съня ни. Доказано е също, че слънчевата светлина стимулира производството на бели кръвни клетки, които са от съществено значение за борбата с инфекциите и болестите. А когато времето е топло и слънчево, хората са по-склонни да се занимават с физическа дейност, което води до подобряване на цялостното им здравословно състояние.


Така че следващият път, когато се наслаждавате на слънчевите лъчи, не забравяйте, че не само се наслаждавате на слънчевата светлина, но и се възползвате от многобройните ползи за здравето, които идват с нея. Само не забравяйте да защитите кожата си със слънцезащитен крем и да ограничите излагането на слънце в рисковите часове, за да избегнете увреждане.


Може ли да се сдобиете с красив тен без да вредите на здравето си?


Постигането на златист загар, без да нарушавате здравето си, може да звучи като предизвикателство, но е напълно възможно с правилния подход. Като следвате няколко прости стъпки, можете да се радвате на красив и здравословен тен през цялата година. Започнете с кратки периоди на излагане на слънце и постепенно увеличавайте времето, докато кожата ви свикне със слънчевите лъчи. Избягвайте продължителното излагане на пряка слънчева светлина, особено в пиковите часове на слънцето, когато UV лъчите са най-силни. За да осигурите допълнителна защита, покривайте кожата си с дрехи, широкопола шапка и слънчеви очила.


Нанасянето на широкоспектърен слънцезащитен продукт с SPF 30 върху цялата открита кожа е от решаващо значение. Не забравяйте да нанасяте отново на всеки два часа или след плуване за здравословен слънчев тен - sunlike.bg. Това ще гарантира, че кожата ви е защитена от вредното ултравиолетово лъчение.


Хидратацията също е от съществено значение за поддържането на здрава кожа. Пийте много вода, за да поддържате кожата си хидратирана и да предотвратите слънчеви изгаряния.


Изключително важно е да се намери баланс между предимствата на излагането на слънце и потенциалните рискове, които водят до увреждане на кожата. Поради тази причина е силно препоръчително да предпазвате кожата си със слънцезащитен крем и защитно облекло, когато прекарвате дълги часове навън, особено в пиковите часове на слънцето. Вземайки предпазни мерки, можете да се насладите на ползите от слънцето, като същевременно се предпазите от вредните UV лъчи.


 

Споделете в социалните мрежи:

Google+