Как да изберем акумулатор за АТВ?

АТВ е четириколесно превозно средство, използвано предимно за офроуд каране, но както всяко друго МПС, има и електрическа система, захранвана от специален акумулатор. Какви са неговите особености и как да изберете подходящия? Споделят от онлайн магазин Maxcar.

Как да изберем акумулатор за АТВ?

 


От какъв акумулатор се нуждае АТВ?


В много случаи, собствениците на подобни МПС купуват евтини батерии, за да спестят пари, но това е грешка. Такива елементи се повреждат бързо и изискват повторна смяна. Акумулаторите за АТВ притежават специфични особености, като устойчивост на вибрации. Това е необходимо, тъй като карането по офроуд терени изисква постоянното преминаване през неравности, камъни, клони и други.

Корпусите на качествените акумулатори за АТВ трябва да са херметически затворени, което предотвратява изтичането на киселината. Подобен елемент трябва да има нисък саморазряд, за да позволи стартиране на двигателя, дори и след продължителна консервация на превозното средство. Не по-малко важно изискване е устойчивостта на батерията към ниски температури. Трябва да не губи заряд в подобни условия и да не ви остави в най-неподходящия момент.

Какви видове акумулатори за АТВ има?


Най-разпространени и отговарящи на описаните по-горе условия са необслужваемите акумулатори за АТВ тип оловно киселинни тягови. Сред тях, основно място намират геловите модели, чийто електролит е във вид на гел и могат да работят във всяка позиция. Срокът им на годност е около 10 години. Друг вид от тази категория са AGM (Absorbent Glass Mat) батериите. Експлоатационният им срок на годност е около 8 години и напълно отговарят на описаните по-горе изисквания.

На какво още е важно да обърнете внимание при избора?


Освен всичко написано до тук, важно е при избора още да обърнете внимание на характеристики, като:

  капацитета – показва колко дълго батерията може да захранва товара. Този параметър е ограничен при ATV от предназначеното за монтажа място;

   напрежението – повечето модели са на 12V, но е важно да направите проверка за вашия случай;

   пусковия ток – от него зависи дали двигателят ще стартира при ниски околни температури. Колкото по-голям е пусковия ток, толкова по-лесно ще е стартирането;

    размерите – когато са правилно подрани, корпусът пасва точно на монтажното място и може здраво да се фиксира.

Как да изберете високо качество батерия за ATV?


Специалистите от онлайн магазин Maxcar препоръчват да се доверявате на доказаните и известни в областта марки. Търговецът, от който поръчвате, трябва да е дълги години на пазара, да има голям процент положителни отзиви от клиенти и да осигурява официална гаранция на продукта.