Топ 5 средства за самозащита

Никога не е излишно да имаме под ръка надеждно средство за самоотбрана.

Топ 5 средства за самозащита

Мнозина от нас не се и замислят за потенциалните опасности, които могат да ни сполетят в ежедневието. Естествено, това не се случва всеки ден, а повечето от нас никога нямат нещастието да бъдат потърпевши от агресия на човек или животно. Но както се казва, по-добре да сме подготвени за рискови ситуации и те никога да не се случат, отколкото да стане обратното - да бъдем нападнати и да нямаме начин да реагираме.



Съществуват различни средства за самозащита, като някои от тях са особено популярни заради своята достъпност и ефективност. При такива пособия се търси най-вече комбинация от следните няколко фактора:

            Силен и незабавен ефект срещу източника на агресия;

            Ниска или изгодна цена;

            Свободен режим на закупуване и използване; без изискване за преминаване на курсове и издаване на разрешително;

            Компактни размери;

            Лесна поддръжка.

Това са основните неща, които вземаме предвид, когато търсим устройство или инструмент, за да пазим себе си от околните. Доста продукти могат да отговарят на тези изисквания, така че нищо чудно да пропускаме нещо. Убедени сме все пак, че в нашия Топ 5 на средствата за самозащита не липсва нещо наистина съществено. Ето кои са най-търсените и ефективни варианти.

Лютив спрей


Когато споменем понятието “средство за самоотбрана”, то като че ли точно тази опция се подразбира повече от всяка друга. Ако се водим от принципа “Попитахме 100 души” по темата какво пособие за лична защита биха използвали, то сме уверени, че най-висок % ще събере именно лютивият спрей. Готови сме да признаем, че грешим, ако ни оборите с емпирично събрани данни, но се съмняваме, че такива биха дали различен резултат.

Парещият аерозол отговаря без никакво съмнение на всички критерии, които изброихме по-горе. Действа на момента, но без да нанася трайни или още повече животозастрашаващи поражения. Лютивият спрей може да струва броени левове - е, някои варианти влизат в трицифрения диапазон, но повечето костват между 10 и 40 лева, така че има модели, достъпни за всекиго. А флаконът с парливия аерозол се побира без проблеми във вътрешния джоб или в дамската чанта, като за него не са необходими никакви документи. Изобщо не е учудващо, ако определим това за избор №1. Но сякаш има достойна конкуренция.

Електрошок


Не е трудно да предположим, че това е другото особено предпочитано средство за самозащита. Електрошокът е също толкова широко търсен поради това, че придобиването му не е свързано с никакви специални условия за боравене и поддръжка. Цената на устройството, което пуска ток на нападателя, стандартно е по-висока от тази на лютивия спрей, но като цяло също така е достъпно от бюджетна точка решение в диапазона между 50 и 100 лева.

Да, обаче не е ли все пак по-опасен електрошокът? Без съмнение има мигновен ефект срещу източника на агресия, но напрежение от хиляди, десетки хиляди волтове звучи смразяващо. Това е доста по-висока стойност от стандартните за електропреносната мрежа 220 V, а знаем, че те могат да имат смъртоносен ефект. При средството за самоотбрана с ток все пак са съобразени и други параметри, така че да се получи желаният отблъскващ ефект, но не и да се стига до сериозни или дори фатални поражения. А усещането е толкова неприятно, че едва ли има нападател, готов да повтори, когато изтече този минимум половин час, в рамките на който агресорът би трябвало да е напълно обезвреден.

Палка


Да нанесеш директен удар срещу нападателя често е особено ефективен и предпочитан подход. Затова сред основните средства за самоотбрана задължително трябва да добавим цялата група от палки и тонфи. Те отговарят и на условието за достъпност като цена, и за свободен режим на придобиване и носене. Що се отнася до компактност, има сгъваеми модели, което позволява да се прибират в дрехите или в чантата, без да бъдат забелязани.

Все пак, за разлика от спрея или електрошока, при боравенето с една палка се изисква и някакво физическо усилие, за да бъде ударът ефективен. Но пък с този инструмент за защита имаме по-далечен обсег, в сравнение с другите варианти, които споменахме до момента.

Тактическа химикалка


Вероятно се досещате, че няма да я използваме, за да си водим записки. Може да има и такива функции, но всъщност се търсят съвсем други. Една тактическа химикалка може да послужи като надеждно средство за самоотбрана, като отблъсне изскочил изневиделица агресор.

Освен това, с острия край могат да се чупят стъкла, което също има своите ползи. Може да се наложи да бягаме, да се измъкваме или пък да използваме това свойство, ако е необходимо в помещението да постъпи свеж въздух. Тактическите химикалки са стилно и достъпно решение.

Газов пистолет


Стигаме и до това средство, за което мнозина ще се запитат дали е законно да се употребява без надлежно издадено разрешително. Не се безпокойте, придобиването на газов пистолет не изисква преминаването на курс и получаването на документ. Това е един от най-популярните начини за самозащита поради своята висока ефективност.

Разбира се, макар да не говорим за стандартно огнестрелно оръжие, с газовото също трябва да се внимава много. И да се придържаме към основната идея на самоотбраната - искаме да спасим себе си от опасност, а не обезателно да нараним този, който евентуално я причинява. Понякога се налага да се случи и последното, но само в краен случай.