Историята на Nike Air Max 90

Безспорно от самото си основаване до ден днешен Nike Air Max 90 продължава да е една от най-отличителните колекции на марката. Спортният гигант разполага със стотици модели маратонки, но точно тази линия сякаш се е загнездила в съзнанието на потребителя като най-надеждна, удобна и не по-малка атрактивна.

Историята на Nike Air Max 90

Знаете ли обаче каква е историята на Nike Air Max 90 и как изобщо се стига до огромната й популярност? Останете с нас, за да разберете!


Как се заражда идеята за Nike Air Max 90? 

Първите маратонки Nike Air Max 90 се появяват през 1990-та година. Интересен факт е, че по тях се работи близо три години. За целта Nike влизат в тясно сътрудничество с дизайнера Тинкър Хатфийлд. Малцина са тези, които знаят как точно се ражда концепцията за Nike Air Max 90. Историята е доста любопитна. Дизайнерът Хатфийлд се слави със своята страст към модерното изкуство. По време на поредното си посещение на Жорж Помпиду – един от най-известните центрове за съвременна арт култура в Париж – той не влиза дълго време, а остава да наблюдава сградата отвън. Това, което прави силно впечатление на дизайнера е, че нейната инсталация остава изцяло видима, а не скрита, той разгърната между стените. Хатифлийд не може да се сети да е виждал друга подобна архитектурна концепция преди. Той е толкова въодушевен от нея, че решава да я използва като основна структурна идея в бъдещата си модна колаборация под наслов Nike Air Max 90. 

Разгледай богата колекция от маратонки Nike Air Max 90 тук: https://lotus-sport.bg/maratonki-nike/nike-air-max-90

Големият възход на Nike Air Max 90 – хронология 

Усилията и трудът на Хатфийлд и експертите по удобство по време на спорт и активен начин на живот Nike не остават напразни. Те са възнаградени с огромния успех, който за кратко време постига серията Nike Air Max 90. Както в първите прототипи, така и в следващите модели, създавани през години, концепцията от сградата на културния център Жорж Пампиду е пресъздадена просто отлично. Точно както е при сградата, подметката на маратонките е изрязана по начин, че да се вижда нейната амортизираща въздушна възглавница – хитът на всички сезони и времена в спортния сектор, Air Max технологията. Трябва да отбележим обаче, че самата форма на обувките е не по-малко интересна и различна. Нейната иновативна конструкция придава допълнителен елемент на комфорт и усещане за удобство. А ако на дневен ред е темата за визията, Nike Air Max 90 претърпява истински фурор през годините. Колекцията ревностно следва основната си естетическа линия, но с всеки следващ сезон се сдобива с нещо ново и различно. Именно така Nike Air Max 90 успява да се задържи на върха и до днес, а колаборациите с марката именно в тази серия буквално валят като из ведро. 

Какво прави Nike Air Max 90 толкова популярни и днес?

Визия, удобство, практичност и надеждност – това е малка част от факторите, носещи огромния и постоянен успех на Nike Air Max 90 серията спортни обувки. В световен мащаб именно те са сред най-предпочитаните маратонки както за професионалните спортисти, така и за обикновените потребители. Много често почитателите на колекцията изтъкват именно различната визия като основно обяснение за техните предпочитания. Няма как да не се съгласим – Nike Air Max 90 са маратонки, които трудно могат да се сравнят с които и да е други обувки на пазара днес. Нещо повече – до известна степен те нерядко стават модела за подражание на редица други популярни и не толкова известни спортни марки. 

С Nike Air Max 90 компанията за пореден път доказва, че всеки неин успех не е нито временен, нито случаен. Създадени толкова отдавна и с интересен замисъл, тези маратонки са емблема, от която нямаме намерение да се откажем нито днес, нито утре. И това е напълно логично. С всеки следващ сезон Nike Air Max 90 обувките става все по-вълнуващи и достойни за избора на потребители с различни вкусове, предпочитания и нужди. 

Източник: Lotus Sport