5 въпроса и отговора за UV и LED лампите за нокти

Не е тайна, че в наши дни има много тенденции в изкуството на направата на нокти. От блясък до метални нюанси - изглежда, че всеки ден се появяват нови начини да направите ноктите си забележими.

5 въпроса и отговора за UV и LED лампите за нокти

 



Най-вероятно сте запознати, че за някои видове маникюр е необходима специална лампа? Ако вашият салон предлага гел маникюр, то със сигурност сте наясно с UV/LED втвърдяването на нокти. В тази статия ще отговорим на пет често срещани въпроса за UV и LED лампите за нокти, за да разберете по-добре как работят.

Какво представляват UV и LED лампите за нокти?


Ултравиолетовите лампи (UV) за нокти са специален вид лампи, които излъчват ултравиолетова светлина. LED лампите за нокти излъчват синя светлина. Тези лампи ви позволяват да излекувате ноктите си особено ако сте имали някое гъбично заболяване, онихилоза, и др, но основната им роля е да подпомагат втърдяването на слоевете гел при изграждане на маникюр.

Освен това тези лампи могат да се използват и за “изпичането” на лак за нокти. Когато искате да добавите малко цвят към ноктите си и да ги направите да изглеждат блестящи и красиви, просто нанесете някакъв основен лак, след това сложете слой лак върху него - и воала! За нула време се сдобивате с чисто нови нокти!

Каква е разликата между UV и LED лампите за нокти?


Принципът на работа на тези лампи е следният: Дължината на UV вълната, при която се ''втвърдява'' лака е между 300- 400 nm (нано метра), а дължината на LED вълната е между 375- 425 nm. UV вълната притежава по-широка амплитуда. Определени марки гел лак съдържат фотоинициатори, предназначени за UV лампа, други за LED, а също така има и такива, работещи с двете. Като пример ще посочим създаделя на първия гел лак CND, който препоръчва неговата употреба с UV лампа. Това не означава, че лакът няма да се изпече изобщо в LED лампа, просто производителят не гарантира отлично изпичане. Затова, когато купувате гел лак съобразете вида му с това каква лампа притежавате. 


Коя лампа е най-добра за нокти с гел лак?


 

UV лампите могат да отнемат повече време, за да втвърдят вашия гел лак. Обикновено един слой гел лак ще отнеме 2 минути, за да се втвърди напълно. Докато LED лампите, с техните по-тесни дължини на вълната, могат да втвърдят лака много по-бързо - само за 30 секунди.

Безопасни ли са за употреба?


Поради конкретната причина, че LED лампите за нокти предлагат по-бързо време за изсъхване в сравнение с UV светлините, те се смятат за по-безопасни от UV светлините. По-бързото време на втвърдяване се равнява на по-малко време, когато човек е изложен на вредно лъчение, така че това е определено предимство.

И двата вида лампи могат да предизвикат пожар, ако не се използват правилно или около тях няма подходяща вентилация.

Трябва да отбележим, че някои определени типове UV лампите могат дори да послужат за дезинфекция.

Ускорява ли UV/LED лампата съхненето на обикновен лак за нокти?


UV или LED лампа няма да помогне за значително ускоряване на скоростта, с която вашият нормален лак за нокти изсъхва. Виждате, че обикновените лакове за нокти изсъхват поради изпаряването на течната част на лака, която се състои главно от летливи разтворители като етил ацетат, бутил ацетат и алкохол.

В заключение е важно да запомните, че UV и LED лампите за нокти са безопасни. И двата вида лампи излъчват ултравиолетова радиация, но това не означава, че са вредни за здравето. LED лампите са по-скъпи от UV, но те имат и по-голяма мощност за втвърдяване на гел нокти. Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да разберете разликите между UV и LED лампите за нокти, техните приложения и въпросите, които трябва да зададете при покупка. Ако все още имате въпроси относно това коя лампа е подходяща за вас, не се колебайте да се свържете с представителите на Nails Bg.