Възможни ползи от конопеното масло за коса

Маслото от коноп се извлича от семената на растението Cannabis sativa, което от десетилетия се отглежда и култивира заедно с растенията от индустриален коноп. Конопеното масло е концентриран източник на канабиноиди, които са естествено срещащи се съединения, открити в растенията канабис. Тези канабиноиди могат да се консумират орално или да се прилагат локално за облекчаване на болката, грижа за кожата и други лечебни ползи.

Възможни ползи от конопеното масло за коса

Полезни съставки в конопеното масло за коса



Основните полезни съставки в конопеното масло са гама-линоленова киселина (GLA), фитостероли, витамин D, витамин Е, каротин, хлорофил и калций. Тези четири съставки съставляват по-голямата част от полезните свойства на конопеното масло. Ето и някои от другите полезни съставки, които се съдържат в конопеното масло:

Гама-линоленовата киселина (GLA) е мастна киселина, която често се среща в организма ни, но може да бъде изчерпана поради неправилно хранене или неправилен начин на живот. GLA е от съществено значение за здравата кожа, коса и нокти. Тя също така помага за намаляване на теглото чрез намаляване на апетита и увеличаване на метаболизма.

Фитостеролите са съединения, които са извлечени от растения като соя и рапично масло. Доказано е, че те помагат за понижаване на нивата на холестерола, както и за намаляване на възпаленията в целия организъм, като действат противовъзпалително.

Витамин D е мастноразтворим витамин, който подпомага растежа и възстановяването на костите, мозъчната функция и силата на имунната система чрез ролята си в усвояването на калция и образуването на костите. Недостигът на витамин D може да доведе до слаби кости или остеопороза в по-късен етап от живота, което може да причини сериозни здравословни проблеми, ако не се лекува.

Витамин Е е антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, като същевременно спомага за поддържането на здравословни

Повече за конопеното масло може да научите тук:https://pharmpedia.eu/kategoriya/cbd-maslo-oil/maslo-kanabis/konopeno-maslo/

Ползи от конопеното масло за коса

Конопеното масло е по-меко от повечето други масла и може да се използва като овлажнител за цялото тяло и дори като масажно масло за успокояване на мускулни болки. То има лек и ядков вкус, който много хора обичат.

Конопеното масло е чудесна алтернатива на много традиционни масла за коса, които могат да бъдат вредни за косата ви. То е естествено богато на витамини, минерали и мастни киселини, които подхранват скалпа и помагат за възстановяване на баланса на влагата в косата. Ето защо конопеното масло често се използва за лечение на суха или увредена коса.

Конопеното масло може да се използва и като естествен балсам за къдрава или накъсана коса, като я прави гладка и блестяща. То помага за укрепване на слабите нишки, като предотвратява накъсването им. Маслото от конопено семе е известно и със способността си да предотвратява цъфтежа на краищата, като възстановява увредените ДНК нишки в ствола на всеки кичур.

По-силна и по-здрава коса

Конопените семена съдържат голямо количество протеини, които помагат за укрепване на нишките на косата ви. Протеинът е един от градивните елементи, от които се състои тялото ни, така че не е изненадващо, че той играе роля за поддържането на здрава кожа, нокти и коса. Например протеините помагат за изграждането на кератина - протеина, който изгражда косата и ноктите ви (1).

Подхранва скалпа

Конопеното масло съдържа есенциални мастни киселини (ЕМК) като омега 3 и 6, които могат да помогнат за подхранването на увредената или чуплива коса. EFA са важни, защото помагат за поддържане на нивата на влага в косата и скалпа (2). По-специално омега 3 са полезни за хората със сух или увреден скалп, тъй като спомагат за хидратирането му (3).

Противовъзпалителни свойства

Омега 9 мастната киселина гама-линоленова киселина (GLA), съдържаща се в конопеното масло, също спомага за намаляване на възпаленията в организма, като намалява подуването, причинено от възпаление (4).

Маска за коса с конопено масло и кокосово масло

Можете да си направите маска за коса с конопено масло, като смесите равни части конопено масло, ябълков оцет и кокосово масло. Ако желаете, можете да добавите и малко арганово масло или масло от жожоба.

За да използвате тази маска за коса, нанесете я върху косата си и я оставете да действа в продължение на един час. Изплакнете я с вода, шампоан и балсам, както обикновено. Ако желаете, можете да използвате тази маска и върху скалпа или лицето си.

Разгледай сертифицирани CBD продукти от Pharmpedia