Повече от 70 години Георги Йорданов завладява с гласа си почитателите на народната песен

На 20 септември Георги Йорданов, познат с изпълненията си на прекрасни български народни песни, навършва 90 години.

Повече от 70 години Георги Йорданов завладява с гласа си почитателите на народната песен

За него ни разказаха приятелите му от Пенсионерския клуб в с. Спасово и ПК „Добруджански глас“ – град Добрич. 



Георги Иванов Йорданов е роден на 20 септември 1932 година в с. Долно Чамурлии, Румъния в средно земеделско семейство.  През есента на 1940 година по силата на Крайовската спогодба, семейството се заселва в с. Спасово. Георги помага на родителите си в отглеждането и прибирането на селскостопанската продукция. Завършва основното си образование в с. Спасово. От малък е закърмен с българската народна песен от баба си и майка си. 

Отбива войнския си дълг през 1952 година в град София. Още тогава е забелязан от командирите си, че има талант. Те му предлагат да остане в големия град, но родителите му не разрешават. Завръща се на село, където продължава трудовия си път като строител, но песента остава винаги в него. 

Включва се в съставите към НЧ „Отец Паисий“ в с. Спасово. Ръководи танцов състав, участва в театралния състав, в мъжкия и смесения хор към Читалището. През 1955 година създава семейство със Стана Йорданова. В продължение на 67 години те са едно задружно семейство. Отглеждат заедно две деца – дъщеря и син. Радват се на четирима внуци и четирима правнуци. 

След пенсионирането си Георги Йорданов се включва в съставите на Пенсионерския клуб в с. Спасово. Участва в смесената фолклорна група. Изпълнител на български народни песни. 

Над 70 години неговите изпълнения са се слушали освен в с. Спасово и град Добрич, но и по фестивали и надпявания в България. За неговите прекрасни изпълнение е награждаван с грамоти, медали, дипломи, предметни и  морални отличия. 

Жизнен, вечно засмян, уважаван от приятели и почитатели на българския фолклор. 

„От сърце ти пожелаваме воля, сила и кураж в живота, народната песен да бъде твоят спътник в ежедневието. Бъди здрав и нека на стотния ти рожден ден отново да вдигнем наздравица“ – от приятелите от ПК „Л. Спасов“ и ПК „Добруджански глас“ – град Добрич.