Как да създадем уют на работното място?

Голяма част от времето си всеки от нас прекарва на работното място и когато това са 8 или повече часа, трябва да помислим как да го превърнем в по-уютно и мотивиращо пространство.

Как да създадем уют на работното място?

Работната среда е много важна, за да се чувстваме спокойни и да можем да се концентрираме при изпълнение на поставените задачи.



Уютното работно място ще ни направи по-работоспособни, мотивирани и креативни, затова трябва да му отделим по специално внимание.

Да създадете уютен работен кът за своите служители или за себе си не е трудно, стига да помислите за онези възможности, които биха ви осигурили усещане за хармония и комфорт. Така ще превърнете офиса не просто в пространство, в което се работи примерно от 9:00 до 18:00, а в място, което да вдъхновява и да поражда по-висока продуктивност.

Акцентирайте върху офисния интериор

Елементите от офисната среда, които могат да изиграят решаваща роля за създаване на уютна и приятна работна атмосфера, могат да бъдат:

Разположение на мебелите и оборудването

Изборът на подходящо офис оборудване и мебели с ергономични и обли форми ще допринесе за така желаното удобство. Тяхното разположение и също е от значение. Ако правилно планирате, бюрата трябва да са поставени перпендикулярно на фасадата, а не с лице или гръб към прозореца.

Загрозяваща гледка могат да бъдат кабелите на компютъра, принтера и др. техника, затова помислете за начин да ги приберете.

Намаляване на шума

Шумната работна среда пречи на ефективността и разсейва. Ако офисът е отворен, шумът от звънящи телефони, цъкане на клавиши и др. може да се намали с поставяне на акустично пано, което е с добавена декоративна стойност.

Подходяща светлина

Макар че флуоресцентното осветление е ефективно, води до умора на очите, повишен стрес и главоболие в края на работния ден. Естественото осветление от голям прозорец е най-доброто решение. Ако няма такава възможност, препоръчва се индиректната светлина, близка до слънчевата, като по-топлото осветление придава повече уют.

Зеленина

Близостта до какъвто и да било елемент от природата ще намали стреса. Затова може да поставите едно или няколко зелени растения в офиса. Дори букет свежи цветя на бюрото може да ви ободри.

Избор на цветове

Цветовете на стените и мебелите действат успокояващо, ако са по-топли - като кестен, бордо, оранж. За да бъдат служителите ви по-енергични и вдъхновени, ще им подействат цветове като бяло, жълто, лайм или лавандула.

Според психологията на цветовете, синьото може да допринесе за повече концентрация, зеленото действа успокояващо, а ако има червени детайли, това ще подобри мотивацията.

Подходящи щори

За уюта на офисното пространство може да изиграят положителна роля и интересните хоризонтални щори, стига да не блокират изцяло светлината и да са в тон с интериора. Ефирни пердета също са добро решение.

Вид настилка

Като подходяща настилка за съвременния тип офиси са актуални виниловите плочи. Но ако все вие искате по-осезаемо усещане за комфорт, ще го постигнете с поставянето на паркет или по-дебел мокет.

Осигурете пълноценна почивка

В случай че сте работодател, постарайтесе да осигурите на служителите си пълноценна почивка. Ако вече имате обособена зона за релакс, купете подходяща кафе машина, а още по-добре вендинг машина. Когато имат възможност, служителите ви ще могат да си осигурят от нея вода, закуска, топла или студена напитка, което ще ги направи по-щастливи и по-работоспособни.

Персонализирайте работното си място

Ако не всичко за осигуряване на уют в офиса зависи от вас, все пак има някои неща, които можете да направите.

Поставете малък рафт или секция с книги, които харесвате

Дори да не са свързани само с професията ви, а и на други теми, те могат да бъдат идеален щрих към уютното ви работно място. Може дори да почетете малко в минутите за отдих, за да се разтоварите от напрежението.

Дръжте снимка на любим човек на бюрото си

Ако в близост до вас има снимка на брачен партньор, приятел, дете или друг любим човек, тя ще ви създава настроение и приятни емоции.

Сложете картина на стената

Стига шефът ви да няма нищо против, може да закачите на стената в близост до бюрото си картина. Може да бъде пейзаж – морски, планински, абстрактна картина и др., стига на вас да ви харесва и да ви действа релаксиращо. Ако сте шеф на екипа в офиса, може да обмислите тази идея и да потърсите млади художници за съдействие.

Изберете си предпочитаните офис консумативи

Всички служители във фирмата получават необходимите офис консумативи, но вие можете да си изберете такива, с които ще ви бъде по-приятно да работите. Може да бъде по-различен молив, моливник с по-нестандартна форма, цветна подложка за мишката и др. 

Макар че фирмените чаши за кафе не са точно офис консуматив, може да замените своята с лична, която ви е скъп спомен и ще ви бъде по-приятно да пиете кафе от нея.

Разбира се, поддържането на ред върху бюрото и в него също ще допринесе за приветливата атмосфера.

Независимо дали сте шеф, или служител, грижата за уюта на работното място е едно от най-важните условия за качеството на работата и успеха на фирмата.