Гайковерт - видове и употреба

Какво представлява гайковертът?

Гайковерт - видове и употреба

Тези инструменти вършат чудесна работа за затягане и разхлабване на болтове, гайки за накрайници и ръждясали крепежни елементи. Гайковертите осигуряват много висок въртящ момент, на който обикновените бормашини просто не са способни.



Този инструмент има форма, която прилича на пистолет, разполага с дръжка и спусък и се използва при ремонт на автомобили, поддръжка на тежки машини, сглобяване на продукти и други. 

Обикновено се срещат в автомобилната и строителната индустрия, но вече е предпочитан инструмент във всеки гараж. Гайковертът използва ударен механизъм за предаване на въртящия момент към закрепващия елемент и може да се захранва с електричество, сгъстен въздух или хидравлично налягане.

Как работи гайковертът?

Огромният въртящ момент се получава от ударния механизъм в двигателя, който нанася изключително силни и бързи удари. Това създава огромна сила, която им позволява да разхлабят дори най-здравите гайки и болтове.

Двигателят прилага непрекъснато внезапно усукващо движение към гайката или болта, обикновено на кратки серии, и това в крайна сметка води до движение (разхлабване или затягане) на болта.

Те се използват в приложения, в които се изисква много по-голяма сила, например когато гайката не може да се разхлаби или ръчният ключ не върши работа. Най-честата употреба на ударните гайковерти е за смяна на автомобилни гуми.

Въртящ момент

Колкото по-висок е той (измерен в нютонметри (Nm)), толкова по-голяма сила на усукване може да произведе машината. За битови нужди се препоръчват инструменти с въртящ момент от 100 нм.

Безчетковите двигатели предлагат по-дълго време на работа и по-добра производителност, а ударните гайковерти осигуряват по-ефективно предаване на въртящия момент.

Моделите с множество настройки на въртящия момент ви позволяват да адаптирате неговата мощност  към приложението на гайковерта. Колкото по-висока е точно тази спецификация на вашия модел, толкова по-голяма сила може да приложи към закрепващия елемент.

Видове гайковерт

Ударен гайковерт

Ударният гайковерт е електроинструмент, проектиран да осигурява висок въртящ момент с минимално усилие от страна на потребителя.

Той може да се използва за разхлабване или затягане на гайки и болтове и често се служи за ремонт на автомобили и поддръжка на тежки машини. В автомобилната индустрия се използва за сваляне и слагане на гуми, а в строителството за затягане на болтове на машини.

Ударните гайковерти обикновено се задвижват пневматично или от електрически двигатели. Този тип гайковерт е снабден с ударен механизъм, който удря задния край на инструмента, докато се върти. Така се осигурява високо ниво на въртящ момент, а това е необходимо за по-бързо затягане на болтове.

Пневматичен гайковерт

Както вече споменахме, ударният гайковерт може да се нарече и пневматичен гайковерт, ако използва сгъстен въздух. Те обикновено са достатъчно мощни, но преди употреба трябва да се напълнят с въздух от компресор.

Ударните пневматични гайковерти са с компактни размери и могат да се използват лесно в тесни пространства, без да се жертва мощност или производителност. Освен това те са достатъчно издръжливи за дълги периоди на работа, без да прегряват или да се развалят поради тежки условия на употреба, като например прекомерна топлина или вибрации от постоянното избиване на болтове. 

Една от особеностите на тези гайковерти е, че не можем да контролираме мощността, което пък крие риск от повреда на болтове при нисък въртящ момент.

Електрически гайковерт

Електрическите ударни гайковерти се задвижват от електрически двигатели и в резултат на това те имат по-голям въртящ момент от пневматичните ударни гайковерти. Електрическите модели не са толкова издръжливи, колкото пневматичните поради ограниченото подаване на въздух. Това се получава, защото голяма част от вътрешните компоненти могат да се износят или счупят с течение на времето.

Гайковертите с електрически двигател са по-леки и по-тихи от пневматичните, тъй като при работата им не се използва компресия на въздуха. Това ги прави идеални за места, където е необходимо да се контролира нивото на шума.

Тъй като източникът на захранване на електрическия удар не е свързан с външен резервоар или компресор, той е още по-компактен от другите типопе ударни гайковерти. Това ги прави идеални за използване в ограничени пространства, където няма място за обемисто оборудване. Тук може да се регулира мощността и често се използва в автомобилната индустрия.

Акумулаторен гайковерт

Акумулаторните гайковерти са най-разпространеният тип гайковерти и за това има основателна причина: те са евтини и преносими. Със сигурност не идват и без недостатъци и един от тях е, че са с доста по-кратък срок на експлоатация в сравнение с другите видове гайковерти на пазара. Много от тези модели са безжични, което ги прави наистина удобни. По този начин могат да се използват на всякакви места и не зависят от електричеството. Този инструмент се служи за поддръжка, ремонт на автомобили, строителство, затягане на болтове и други, по подобие на сходните видове гайковерти. 

Има много разлики между различните видове, но всички те имат една обща черта -  улесняват бързото затягане или разхлабване на болтове и гайки. Независимо дали работите по автомобила си или извършвате ремонт вкъщи, ударният гайковерт ще улесни живота ви! На smartbox.bg можете да получите още повече информация и да разгледате различните модели.