Как се прави профилактика на климатик

За осигуряване на безпроблемната работа на термопомпата и възможно най-продължителен експлоатационен живот, има нужда от редовна следпродажбена профилактика. Защо е необходима и колко често трябва да се извършва, в какво се състои, според онлайн магазин Ehaus?

Как се прави профилактика на климатик

Защо е необходимо сервизно обслужване на климатика


Климатичната система от ehaus.bg е затворена и в нея циркулира фреон, който има способността да преминава от течно в газообразно състояние и обратно. По този начин се извършва и термичната обмяна. За целта във вътрешното и външното тяло има изпарител и топлообменник, по които се образува конденз и влага. Нейното продължително съхранение във вътрешното тяло на климатика от Ehaus създава условия за размножаване на мухъл, плесен и бактерии. Ако не се почистват редовно, започват да се разпространяват във въздуха в помещението и създават нездравословна среда.



Ламелите на топлообменника в климатиците от Ehaus се покриват с различни замърсявания, по филтрите се наслоява много прах и се образуват неприятни миризми. Това води до работа в натоварен режим и по-бързата амортизация и повреда на уреда. При поява на теч в тръбите е възможно изтичането на част от фреона, което ще се отрази върху работната ефективност. Периодичната профилактика може да предотврати тези и още много други технически проблеми.

Колко често трябва да се извършва профилактика


Обслужването на климатичната система от Ehaus е препоръчително да се извършва от специалисти, разбиращи устройството и работата на климатика и разполагащи с нужните инструменти. Тази процедура е препоръчително да се извършва два пъти годишно: преди летния сезон, когато се използва режим охлаждане, и есента, преди началото на зимата, когато се използва режим отопление.

Как протича процедурата


Съвременните инверторни и хиперинверторни климатици от Ehaus са под марките LG, Yamato и Toshiba. Те са изключително дълготрайни, надеждни и икономични сплит системи, които се предлагат директно от вносителя и са евтини. Те обаче изискват редовна поддръжка, която протича в следните стъпки:


  • Проверка на работата в режим отопление и охлаждане.

  • Почистване на различните части на вътрешното и външното тяло.

  • Дезинфекция на вътрешното тяло.

  • Почистване или смяна на филтрите.

  • Проверка на налягането в системата и има ли течове на фреон.

  • Преглед на ефективността на дренажната система.

  • Измерване на излизащата от изпарителя температура.

  • Проверка на електрическите клеми и връзките на захранването.