Какъв е Съставът на вейп течността

Какъв е Съставът на вейп течността
Всички модерни неща минаха на заден план, когато се появиха вейп електронните цигари.

Буквално, където и да отидете някой пуши такава и почти навсякъде се предлагат. Масовото използване обаче, налага и да се запознаем повече какво представлява вейпа или по-скоро какво се съдържа във вейп течността. Тази информация ще даде на хората онова знание, с което ще решат е или не е това нещо за тях, крие ли рискове и по-опасно ли е от други.


 


Какъв съставът на вейп течностите?


 


Това са 4 основни съставки, които са в по-голямата си степен растителен глицерин и пропилен гликол и в малки проценти (8 и 10%) никотин и овкусители. Не знаем до колко сте запознати с тях, но реално прогледнато всички, с изключение на никотина, се използват в производството на храна или в по-голям мащаб в хранително-вкусовата промишленост. Що се отнася до никотина, той се извлича от тютюневи изделия и въпреки, че е фармацевтичен клас, се определя като тютюнев продукт. Но както някои хора са запознати има и течности без съдържание на никотин.


 


След като сте запознати със състава на вейпа, сега ще ви дадем малко повече информация за отделните съставки.


 


Какво е растителен глицерин?


 


Той е обявен и се смята за безопасен в употребата му от човека. Растителният глицерин или още можете да го срещнете като VG се съдържа освен в течността за електронните цигари, то и в голям процент от козметиката, медицински препарати, някои храни и дори като подсладител заради леко сладкия му вкус. Съставката може да се извлича от няколко растения, но най-често това се случва от палмовите такива. Има висок вискозитет, изключително гъсто вещество, което има и леко мазен вид. Реално съставът на вейп течностите е зает почти на 50%, а може и повече от растителния глицерин. Плюсът на тази съставка, заради който се използва в електронните цигари, е че сгъстява дима, прави го пухкав и приятен, но минусът е там, че не е добър преносител на вкусовете и ароматите.


 


Какво е пропилен гликол?


 


Отново съставка, която се използва навсякъде около нас – във фармацията, козметиката и др. Можете да срещнете пропилен гликол в пастата си за зъби и дори на театралната сцена под формата на т.нар. сгъстен дим който пускат. Доказано той е безвреден за човека, защото колкото и да прилича на дим, реално представлява силно сгъстен аерозол. Минусът при него е, че в голямо количество абсорбира много вода и реално дехидратира организма. Ето защо в началото в електронните цигари се е съдържало голямо количество от него, но в последствие то е добре балансирано с глицерина. Можете да срещнете наименованието на пропилен гликол и като PG.


 


Какво са овкусителите?


 


Те, както и по-горните, се срещат в хранително-вкусовата промишленост. Тук обаче има едно голямо „НО”. Не всички овкусители от хранителната промишленост могат да се използват за производство на вейп течности. Това е така, защото не всяка от тях е подходяща при изпарение. Добре е да бъдат проучени компаниите, които произвеждат овкусителите и да се използват само такива, които са лицензирани и с доказана дейност, която гарантира здравословна употреба.


 


Какво е никотин?


Въпреки, че както споменахме, никотинът във вейп течностите е фармацевтичен, той отново попада в категорията тютюневи изделия. Ето защо употребата му е разрешена само от пълнолетни лица и няма как да не споменем, че може да доведе до пристрастяване. В последно време е популярно използването на т.нар. „тютюневи соли”, които са една идея по-леки и галантни към дразненията в гърлото и целия организъм, които предизвиква чистия никотин.

Споделете в социалните мрежи:

Google+