Как да изберем подходящи материали за покрив

В днешно време има толкова много видове и стилове покривни материали, че да изберете подходящия за вашия дом може да се окаже наистина трудна работа.

Как да изберем подходящи материали за покрив

Преди да решите, трябва да вземете предвид колко дълго искате да издържи вашият покрив, дали искате той да допълва дизайна на къщата, каква е цената, която сте готови да платите и дали предпочитате екологични и естествени продукти.


Материали за покрив

Критерии за избор

Първото нещо, което трябва да се вземе предвид, е какво натоварване оказва покривната система. Ако основата на къщата е стара и не много стабилна, трябва да потърсите по-лек материал. И все пак той не трябва да е прекалено олекотен, защото така рискувате вятърът да го разкъса и повреди. Красотата и естетиката е другият важен критерий, който трябва да вземете предвид за своя покрив. Всичко трябва да е в хармония, за да се впише добре в цялостния изглед на къщата – керемидите, безшевните улуци, водосточните тръби, трапецовидните профили, както и различните плоскости и аксесоари. 

Цветът и формата на покрива също са важни за дизайна. Устойчивостта е друга важна част при избора ви. Покриването на къщата е бавна, трудна и тежка работа и едва ли ще имате желание на всеки 5-10 години да правите такъв ремонт. Затова трябва да изберете трайни и качествени продукти. Те трябва да са устойчиви на пряка светлина, хидрофобни, без корозия и гниене. Срокът за експлоатация, който дават производителите, е около 20-30 години, но в повечето случаи покривите издържат много по-дълго в зависимост от метеорологичните условия. Разходите също са много важен фактор – трябва да изберете оптимален вариант.

Видове материали за покрив

Те са различни, като за България са популярни само някои от тях.

Дървени керемиди

Обикновено се изработват от кедър, но могат да бъдат направени и от други устойчиви на гниене дървета. Дървото придава естествен вид на покрива, но има кратък живот и изисква периодична поддръжка. Те рядко могат да се видят на къщи по нашите ширини.

Пластмасов полимер

Тези издръжливи синтетични покривни керемиди могат да бъдат рециклирани при смяна и имат лесна поддръжка.

Глинени плочи

Изработени от естествена глина, изпечена в пещ, те са направени от естествени материали, но изискват значителни усилия, за да бъдат направени. Плочите може да са дълготрайни и с ниска поддръжка, но са крехки и могат да се счупят. Те също са доста скъпи.

Бетонни плочки

Този вариант е по-евтин от глинените плочки и може да издържи дълго време. Те са направени от естествени материали, но изискват значителна енергия за производство.

Метални

Могат да бъдат изработени от стомана, алуминий, мед или цинк. Металът и ламарината могат да се рециклират при замяна и могат да се поставя лесно заради по-лекото си тегло. Издръжливостта зависи от качеството на материала.

Покривът е една от най-важните части на къщата, затова е важно добре да обмислите избора си.