Радка Йосифова - първата победителка в конкурса „Мис България“

Радка Йосифова - първата победителка в конкурса „Мис България“
Радка Йосифова е преподавателка по музика и пеене в НАТФИЗ и една от дълго живелите българки (104 години). Считана е за първата победителка в конкурса „Мис България“, проведен през 1929 година, въпреки че не получава наградата.

Радка Йосифова е родена на 19 януари 1908 г. в град Кукуш. Дъщеря е на д-р Константин Станишев и Мария Кавракирова.


В резултат на Междусъюзническа война в 1913 г. Кукуш е опожарен до основи и Радка пристига пеша в София, където се преселва с цялото си семейство.


Живее в столицата почти цял век.


През далечната 1929 г. тя става избраницата на публиката на първия конкурс за красота. Три лели я завели на конкурса, но само да гледат шоуто в бляскавия Военен клуб.


Писателят Добри Немиров, член на журито, забелязал младата красавица, издърпал я от публиката и настоял да участва редом с останалите претендентки. Радка била много притеснена, защото не била подготвена въобще – другите били натруфени, гримирани, накипрени, а тя дори червило нямала. За Мис България обаче била избрана друга хубавица – Люба Йоцова, дъщеря на спонсор на конкурса за красота! Това обаче предизвикало явно възмущение от страна на публиката, викане, свиркане, дюдюкане и журито, ще не ще, признало, че 21-годишната Радка Йосифова е красавицата №1, Мис България на публиката.


Чест прави на Радка, че никога не се заслепявала от лесната си слава, дошла изневиделица от ефектната й външност. Залага на своята интелигентност, на образованието, а по-късно на семейството, професията.


Завършва софийската Музикална академия при проф. Цибулка и специализира при известния вокален педагог Събчо Събев.


После се омъжва за строителния инженер Константин Йосифов, от когото има две деца. Дълго време домакинства. Военните години, купонната система, уволнението на съпруга й я принуждават да почне работа в детска музикална школа.


През 1961 г. се явява на конкурс за преподавател по пеене във ВИТИЗ и сред 12 кандидати избират нея, въпреки че е над 50 г.


“Музиката ми помогна да стигна 104 години. Тя радва душата на човек и му дарява дълголетие”, казва Радка Йосифова. До пенсионирането й през 1976 г. безброй студенти - от випуска на Стефан Данаилов до този на Георги Мамалев, са преминали през часовете й. Занимавала се поотделно с всеки от тях и е успявала да облагороди гласа им с вокални упражнения, подбирани подходящо за всеки един индивидуален случай.


Никакъв чист родопски въздух, нито прясно изцедено мляко, нито пък природосъобразно битие не са осигурили дълголетието й. Без първите си пет години, цял живот е ходила по калните софийски улици, дишала праха и мръсотията на столичния въздух и живяла както останалите си връстници в голям град. Радка Йосифова умира през 2012 г. в София на 104 годишна възраст.


Снимката е илюстративна

Споделете в социалните мрежи:

Google+