„Семейство Симпсън“ навърши 31 години

Семейство Симпсън е най-дълго просъществувалият анимационен ситком, носител на награда „Еми”, дебютирал на 17 декември 1989 година по телевизия FOX.

„Семейство Симпсън“ навърши 31 години

Сагата на "Семейство Симпсън" започва още през 1987 г. с излъчването на късометражни филмчета в шоуто на Трейси Улман. Историите за Барт Симпсън и членовете на семейството му обаче се радват на изключителна популярност сред зрителите и стартират като самостоятелна поредица през 1989 г.


Създателят на шоуто Мат Грьонинг е моделирал персонажите по собственото си семейство. Той дори използва истинските имена на близките си, заменяйки единствено своето с това на Барт.

Хитовата анимационна поредица е отличена с 32 награди "Еми" - телевизионен еквивалент на филмовите "Оскар"-и.

Ето и 15 интересни факта, които правят сериала още по-интригуващ:

 1. Характерно е героите да са с жълта кожа. Идеята идва на един от аниматорите от екипа, когато прескача през  каналите на телевизора: всеки път когато цъкаш и дори за миг видиш жълто, ще знаеш, че това е „Семейство Симпсън“. 

2. В арабската версия на предаването Хоумър пие сода вместо бира и яде египетски телешки наденички вместо характерните свински за хотдог. Това е така заради религиозните виждания на зрителите там. Но не само това е променено, а и много други религиозно обвързани детайли, както и шеги, и така крайният резултат няма почти нищо общо с оригинала.

3. Въпреки  че героите имат човешки черти, те са с по 4 пръста на ръцете и само Господ е с 5.

4. ОТНЕМА МЕЖДУ 6 И 8 МЕСЕЦА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ЕДИН ЕПИЗОД.

5. Лиса е празнувала осмия си рожден ден в два различни епизода.

6.Фразата „d’oh”,която е типична за Хоумър, е добавена към Oxford English Dictionary през 2001. Тя е дефинирана като: „Изразяване на фрустрация от реализацията, че нещата са се развили зле или не както са били планувани, или че някой току-що е направил нещо глупаво“.

7. Интрото на сериите генерално се придържа към типичната последователност със супермаркета/скейтборда/дивана, но в един от епизодите създателите променят изцяло тази традиция и го заменят с кавър на песента на Ke$ha “Tik-Tok”. Нейният отговор е просто един туийт „Уооо“.

8. До 1998 шестимата човека, които озвучават героите, взимали по $30 000  на епизод. От тогава до 2004 взимали по $125 000, а към момента всеки от тях взима по около $400 000.

9. Дължината на интрото зависи от това, колко е дълъг епизодът, така че всеки от тях  да бъде с еднаква продължителност.

10. Много от имената на героите са вдъхновени от  улиците в родния град на Мат Грьонинг – Портланд, Орегон.

11. Причината, поради която градът, където се развива действието в сериала, се казва Спрингфийлд, е, че в САЩ има няколко с това име и така никога не става ясно за кой от всичките става въпрос.

12. Първата изречена дума на Лиса е „Барт“, на Маги е „Татко“, а на Барт „Ай карамба“.

13. В полицейския участък на Спрингфийлд има карта на града и той е във формата на средновековен  Константинопол.

14. Въпреки младежкия си вид съседът на семейството – Нед Фландърс – той всъщност е на 60 години.

15. През 2009 Мардж се появява на корицата на Playboy.