Първият фотоапарат "Полароид" е произведен преди 73 години

На 21 февруари през 1947 г. в САЩ е произведен първият фотоапарат Полароид.

Първият фотоапарат "Полароид" е произведен преди 73 години

Фотоапаратите "Полароид" се произвеждат между 1947 и 2008 г. и са известни под името Ланд камера наречени на откривателя на метода и основателя на фирмата Полароид Едуин Ланд.


Първата Ланд камера е представена на 21 януари 1947 г., но продажбите започват през месец ноември 1948 година.

Първият апарат, достатъчно удобен за практически цели, е бил направен от Йохан Цан през 1685 г., почти 150 години преди самото заснемане да стане възможно. Първите фотоапарати са много близки до модела на Цан, но имат добавен механизъм за поставяне на фотографски плаки за заснемане на образа. Плаките са били медни и са се произвеждали по процеса, изобретен от Жак Дагер. Докато хартиените снимки са били изобретени от Уилиям Фокс.

Първите фотографии са били направени през 1826 г. от Жозеф Нисефор Ниепс чрез използване на дървена кутия, направена от Чарлз и Винсент Шевалие в Париж. Ниепс създава първата снимка, базирайки се на откритието на Йохан Хенрих Шулц (1724 г.), че смес от сребро и варовик потъмнява на слънчева светлина. Това е било раждането на фотографията, въпреки че самите апарати (камера обскура) са познати на човечеството много години преди това, но дотогава проектираният образ не е можело да се запазва.

През 1839 г. на пазара се появява първият фотоапарат (дагеротип), създаден от Луи Дагер.

Процесът на проявяване на плаките е изобретен от Фредерик Скот Аркер през 1850 г. и позволява процесът на експонация да бъде сериозно намален, но е било нужно фотографите да подготвят плаките на място, което е изисквало винаги да има тъмна стая наблизо. Независимо от тези трудности, този процес на снимане е станал много разпространен. Били са изобретени фотоапарати, позволяващи процесът на нанасяне на светочувствителния слой и проявяването да се извършват в самия апарат.

Източник: banker.bg