Любопитни факти за солта

Солта е една от най-старите и най-вездесъщи подправки в храната, а осоляването е важен метод за съхранение на храни. Солта се намира в огромни количества в морската вода, където е основната минерална съставка.

Любопитни факти за солта

Запознайте се с още любопитни факти, около тази важна подправка:


1. Солта се е използвала като пари. Думата заплата идва от латинската дума sal, за сол. В Рим е била толкова ценна, че е служила като основно разплащателно средство. 

2. Най-скъпата сол в света струва 398 долара за килограм. Печена е девет пъти в бамбуков прът при температури над 760 градуса по Целзий.

3. Венеция - пищна, разкошна и богата е станала такава, благодарение на търговията със сол. 

4. Има причина, поради която солта се споменава толкова много пъти в Библията ("солта на земята", "стълб от сол", "завет на солта"). Нейните консервиращи свойства я превръщат в подходяща метафора за постоянство и лоялност.

5. Морската сол може да се смята за по-здравословна, отколкото трапезната, но повечето морски соли съдържат приблизително една и съща пропорция на натрий - около 40% - като готварска сол.

6. Прекаляването със солта води до главоболие и чувство на напрегнатост. 

7. Във Франция, солта все още се събира по същия начин, както при древните келти, като се използват кошници, през които морската вода се отцежда. Това прави солта много скъпа и високо търсена, особено най-качествената, наречена Fleur de Sel (цвете от сол). Тази сол се поръсва върху храната преди сервиране - никога не се използва за готвене.

8. Само 6% от използваната сол в света се използва в кулинарията. 17% се използват за размразяване на улици и магистрали през зимните месеци.

9. Хотел и СПА център Palacio de Sal в Боливия е изцяло направен от сол.

Източник: manager.bg