Четвърт час разходка при минусови температури закаляват детето

Четвърт час разходка при минусови температури закаляват детето и го правят устойчиво на зимните вируси.

Четвърт час разходка при минусови температури закаляват детето

Ако живакът на термометъра е 0 или над нея тя може да продължи и половин час. Малчуганът обаче трябва да е облечен топло. Това не означава той да е с много дрехи, които да му пречат да се придвижва.



Тъй като закаляването става с възздуха, водата и слънцето, кожата му трябва да може да диша, затова облеклото трябва да е свободно, по възможност от естествени материи, тъй като те позволяват деликатна, естествена вентилация. Това се налага, тъй като закаляването чрез въздух се осъществява не само, когато то е голо, но и когато е облечено. Затова кожените кожухчета и елеци, както и шапки не са добър вариант. Те ограничават движенията, затоплят пректалено много и изнеждат организма.

Когато изведете малчугана на разходка с цел закаляване, не го карайте да бърза или да тича. Оставете го да се движи с темпото, което му харесва. Внимавайте обаче въздухът на улицата да не е много влажен, тъй като той отнема повече топлина от сухия, затова и човек изстива повече на влажни места. Вятърът също увеличава загубата на топлина.

Еднократно обтриване на личицето на детето със сняг ще подпомогне закалителния процес. След тази процесдура обаче, изтрийте влагата с книжна кърпичка или салфетка. Ако навън има силно слънце, преди да излезете от вкъщи, намажете бузките и нослето на малчугана с детски крем. Така ще предотвратите евентуални зачервявания и изпръхване на кожата, които се появяват в резултат на изгарянията, които могат да се получат и през зимата.

Всяко закаляване трябва да се прави постепенно и системно, за да даде резултат и да се съобрази с особеностите на детския организъм. Не се притеснявайте, че не сте започнали по-рано. По-важно е системността при провеждане на закалителните процедури, които се правят през цялата година и без резки въздействия, особено когато са без предварителна подготовка.

Започнете процеса със закаляване у дома, като измивате личицето му с хладка вода. Идеалната температура на стаята, в която играе и спи закаленото дете е 20-22 С. Тези градуси се считат за здравословни, защото от една страна, предпазват от прегряване, а от друга – от простуда. Дали му е било студено можете да разберете по това дали краката му са топли след вдигане от сън.

Проветрявайте жилището, дори през зимата, като отваряте прозорците два – три пъти дневно по 5-10 минути като през това време детето или излиза от стаята, или се завива добре.

Децата трябва да се приучат да излизат на разходка от най-ранна детска възраст през всички сезони на годината и при всяко време освен при силен дъжд, силен вятър и гъста мъгла.

През пролетта и лятото закалителните процедури трябва да са по-продължителни и към тях да се включат продължителните разходки сред природата, поне веднъж седмично няколкочасова разходка в парка или ектскурзия извън града, посещение на басейни и плаж.

Въздушните бани са задължителен елеменвт от закаляването. Те са подходящи за всички възрасти. Когато температурата навън или у дома е 23 – 25 градуса малчуганът се съблича по бельо за 4 – 5 минути, след това се облича отново. След две седмици времето може да се увеличи до 10 минути, а за по-големите деца и до 20 минути. По време на въздушните бани хлапетата не бива да тичат, за да не се изпотят.

Източник: monitor.bg