За какви заболявания може да подскаже пулсът

Ако пулсът ви “спира”, посетете кардиолог, ако не можете да го напипате – хематолог, а ако неговите удари са по-малко от 45 – ендокринолог.

За какви заболявания може да подскаже пулсът
Поставяйки пръсти върху лъчевата артерия и анализирайки пулса си, вие можете да разберете с доста голяма сигурност дали имате някакъв здравословен проблем.

Как да измерваме правилно пулса

Най-правилно е пулсът да се измерва в седнало положение. Класическото място за измерване е лъчевата артерия. Пулсът се измерва върху нея на разстояние ширината на палеца под първата гънка на кожата до китката на ръката. Ако ви е трудно по този начин да го напипате, тогава може по-лесно да го откриете върху сънната артерия. Пулсът на здравия човек в състояние на покой е 60-80 удара в минута – тогава той е ритмичен и равномерен.

За да избегнете неточност, не измервайте пулса след употребата на алкохол или след хранене, при силно чувство за глад, след тежка физическа работа или напрегнат умствен труд, след масаж, взимане на вана или душ, след секс, а също така в критичните (при жените) дни.

Честота (на ударите в минута)

- по-малко от 45
Това подсказва за евентуална сърдечна блокада, която може да бъде причина за отпадналост, хронична умора, а в занемарена форма – за образуването на тромби в сърцето. Ако си измерите такъв пулс, добре е да посетите кардиолог и да си направите кардиограма.

- 59-46
Признак за понижена функция на щитовидната жлеза. Посетете ендокринолог.

- 81-100
Това може да свидетелства за хипертония. Ако едновременно с такъм пулс си измерите и кръвното, и то е над 140/90 мм.рт.ст., трябва да посетите кардиолог.

- повече от 100
Този забързан пулс често е признак за повишаване на функциите на щитовидната жлеза. Задължително посетете ендокринолог.

Внимавайте! Еднократното измерване на пулса не е достатъчно основание да се причислите към една от изброените по-горе групи. Направете няколко измервания през определен период от време.

Ритмичност
Ако пулсът “изчезне” за известно време това може да е признак за блокада на сърцето. Ако сред нормалния ритъм се вклинят неритмични удари – това е показател за аритмия. И в двата случая трябва да потърсите помощ от кардиолог.

Напълване на пулса
Ако единият удар на пулса е силен, а следващият е слаб или ако пулсът се различава по напълване в дясната и лявата ръка, това може да е знак за порок на сърцето.
Ако пулсът е слаб по напълване (тънък и едва се напипва) - това често е симптом за анемия или понижено кръвно. Измерете го. Ако то е наистина понижено, консултирайте се с личния си лекар – много вероятно е той да ви препрати към кардиолог или хематолог.