10 мита за грижите за косата

Повечето жени прекарват дълго време и влагат много средства за поддържането на косата си. Четат списания за полезни съвети, опитват почти всеки нов продукт на пазара и си разменят полезни съвети за грижите за косата с приятелки и роднини. Много от нещата, които правим или не правим за косата си са базирани на общоприетите вярвания. И все пак немалко от тях са само бабини деветини, а някои дори са откровено вредни.

10 мита за грижите за косата
10 от най-разпространените погрешни схващания:

1. Честото миене на косата причинява косопад или изсъхване на косъма. Не, миенето на косата всеки ден няма да причини изсъхване. Но ако я миете със силен шампоан, това ще я увреди. Ако имате суха коса и искате да я миете всеки ден – правете го. Просто използвайте мек шампоан със специална формула за суха коса.

2. Колкото повече шампоан използвате, толкова по-чиста ще е косата ви. Използването на половин бутилка шампоан всеки път, когато миете косата си, е просто загуба на време и пари. Няколко капки с размера на малка монета са достатъчни, ако имате къса коса. Разбира се, използвайте малко повече, ако косата ви е дълга.

3. Балсамът помага за възстановяването на нацъфтелите върхове. За съжаление единственият начин да се отървете от т.нар. цъфтене е като отрежете краищата на косата. Въпреки че балсамите могат да загладят повърхността на косъма и да подобрят визията, това е само временно решение. Подрязвайте редовно косата си, за да се отървете от това цъфналите върхове да се разпространят и нагоре по дължината на косъма.

4. Ако решете косата си по 100 пъти на ден, тя ще расте по-бързо. Всъщност прекаленото ресане уврежда повърхностния слой на косъма и причинява цъфтеж и накъсване. С други думи – това е лоша идея.

5. Редовното подстригване кара косата да расте по-бързо и да става по-гъста. Подкъсяването на косата не се отразява по никакъв начин на растежа или структурата й. Въпреки че продуктите за обем са полезни, ако косата ви е много тънка или увиснала, няма начин да ускорите растежа на косъма. Но това не значи да пропускате редовното подстригване на връхчетата – то е нещо задължително.

6. Косата си изгражда имунитет срещу определени продукти, след като бъдат използвани твърде дълго. Сменяте ли шампоаните на всеки няколко месеца, за да избегнете привикването на косата към тях? Не се отказвайте от хубавите продукти. Истината е, че шампоанът, който използвате редовно, не е станал по-малко ефективен – косата ви просто има нужда да я миете с пречистващ шампоан на всеки две седмици. Това ще ви отърве от натрупването на продукта и ще направи косъма да изглежда сияещ.

7. Ако бръснете косата на бебето, тя ще порасне отново по-бързо и ще е по-гъста. Това определено не е вярно. Бебетата, които са родени например с мека руса коса, може като пораснат да имат твърда тъмна коса. Бръсненето на косата няма да стимулира по-бързия растеж, нито ще се отрази на гъстотата й.

8. Сушенето на косата със сешоар я кара да пуши. Не се паникьосвайте – няма да избухнете в пламъци. Този “пушек” просто е гелът или спреят за коса, който се изпарява от високата температура. Няма повод за безпокойство – не е вредно.

9. Ако отскубнете някой побелял косъм, на негово място ще поникнат повече такива. Всъщност белите коси ще се увеличат, независимо дали ги откъсвате или не. Най-добре ги оставете, защото отскубването може да увреди фоликулите на косъма и да предизвика инфекции по скалпа.

10. Сресването на капещата коса ще ускори загубата й. Ако използвате добра четка и не се сресвате прекалено често, косата ви няма да пада по-бързо. Единствените косми, които ще се окажат по четката, са тези, които не са прикрепени вече към фоликулите на главата.