Хроничната умора – често срещано състояние особено в горещините

На практика тя много рядко се дължи на физически и психически натоварвания.

Хроничната умора – често срещано състояние особено в горещините

На повечето хора е познато чувството за умора и недостиг на енергия. В горещото време такива случаи са по-чести, но дължат ли се пряко на високите температури?! Това състояние ни завладява понякога още сутринта, когато организмът би следвало да е отпочинал и приливът на нови сили изглежда логичен.

Важно е да се знае, че чувството за умора много рядко е резултат от непосредствени физически натоварвания или напрегнат работен ден. Тогава каква е причината за недостига на жизнени сили?

1. Организмът ви изпитва жажда.

Много често умората е свързана с обезводняването. Недостигът на влага намалява притока на кръв към важните органи и с това затруднява работата на целия организъм и предизвиквайки чувството за умора.

Как да определим дали получаваме достатъчно течност? Най-елементарният начин е по урината. Ако тя е прозрачна или светла на цвят, водата в организма е достатъчна. При всекидневното приемане на 1,5 литра и повече вода, обмяната на веществата се ускорява с около 30%.

2. На вашето тяло не му достигат въглехидрати.

Глюкозата, която се образува от въглехидратите е главното “гориво” за получаването на енергия. Когато употребявате прости въглехидрати – бял хляб, сладкарски изделия, шоколад и т.н., нивото на захар в кръвта рязко се повишава, а след това рязко се намалява. Този недостиг се получава и когато пропускате някое хранене. Ако организмът не получава достатъчно въглехидрати, неговата работа започва да се забавя и изпадате в “полусънено” състояние.

Въглехидратите трябва да съставят 50% от вашата храна, но те трябва да бъдат сложни: плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб. Интервалът между отделните хранения не трябва да превишава 5 часа.

3. Имате недостиг на някои жизнено необходими вещества.

Повечето хора и особено жените изпитват недостиг от магнезий – минералът, който подобрява работата на клетките и “икономисва” енергията на организма. При хронична умора се препоръчва всекидневното приемане на около 400 мг магнезий. Консумирайте и повече ядки, спанак, марули, лапад.

Недостигът на омега-3 ненаситени мастни киселини също води до липса на достатъчно енергия. Те помагат на нормалната обмяна на веществата и увеличават постъпването на кислород в кръвта. Много омега-3 мазнини се съдържат в рибата.

Около 10% от хората страдат от анемия поради недостига на желязо. Хемоглобинът транспортира кислорода по цялото тяло. Затова може да се каже и че недостигът на кислород води до умора. В таокива случаи ще помогне приемането на специални лекарствени средства, а също така употребата на месо и сушени плодове.

4. Твърде много гледате телевизия.

Специалистите твърдят, че вместо един час, прекаран пред телевизора, човек може да направи средно 144 крачки. По време на гледането се забавят сърцебиенето и обмяната на веществата (дори ако просто седите без да правите нищо). Правилното решение е едно - ограничете времето за гледане на телевизия или правете нещо по това време, най-добре няколко физически упражнения.

5. Имате наднормено тегло.

Всеки излишен килограм отнема част от енергия. Ако сте напълнели с 3 кг, си представете, че тези 3 кг са в ръцете ви и трябва да ходите с тях цял ден. Несъмнено ще се уморите по-бързо.

6. Не ви достига слънчевата светлина.

Недостигът на слънчева светлина води до намаляване в мозъка на съдържанието на важни вещества като серотонин и допамин, а това е причина за спад в настроението и упадък на силите. В хладните мрачни дни се опитайте да бъдете на чист въздух поне 15-30 минути от 12 до 14 часа, когато интензивността на слънчевите лъчи е максимална. Солариумът също може да ви помогне, но пък той има други вредни страни.

7. Спите недостатъчно.

Недостигът на сън се отразява негативно и на външността, но най-важното е, че забавя обмяната на веществата. На повечето хора са необходими 7-8 часа сън, но не е зле да подремнете и през деня, макар и само през почивните дни.

8. Намирате се в постоянен стрес.

Тези, които са склонни да се тревожат за какво ли не, са далеч по-често подложени на хроничната умора, отколкото тези, които умеят да се отпускат и получават удоволствия от живота.
Малките, но постоянни неприятности по-често водят до хронична умора и създават не по-малък стрес, отколкото големите!

9. Може би имате хипотиреоза?!

Всеки един от 10 човека е с намалена функция на щитовидната жлеза, но повечето от тях дори не подозират това. Щитовидната жлеза контролира обмяната на веществата и един от признаците за намаляване на нейните функции може да бъде именно хроничната умора (както и неспособността да се отслабне).

Ако смятате, че вашата обмяна на веществата е забавена, направете си консултация с ендокринолог.

Хроничната умора може да бъде предизвикана и от доста други заболявания като диабет или сърдечна недостатъчност.


Източник: Здраве.bg